Κροατία: Άνετη νίκη του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς στις προεδρικές εκλογές

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός και πρώην διπλωμάτης Ζόραν Μιλάνοβιτς, 53 ετών, κέρδισε την απερχόμενη αρχηγό του Κράτους Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς με μεγαλύτερη διαφορά απ’ ό,τι αναμενόταν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες Κυριακή στην Κροατία, εξέλιξη μετά την οποία πολιτικοί αναλυτές ακούν να χτυπάει καμπανάκι για το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ).

Με σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια καταμετρημένα, ο Μιλάνοβιτς επικρατεί με το 52,7% των ψήφων, έναντι 47,3% της αντιπάλου του, αποτέλεσμα αδύνατο να ανατραπεί με δεδομένη τη διαφορά 100.000 και πλέον ψήφων ανάμεσά τους.

Αφού έφθασε στα κεντρικά γραφεία του SDP, όπου τον περίμενε πλήθος που πανηγύριζε ήδη αφότου μεταδόθηκαν τα έξιτ πολ που ανήγγειλαν την επικράτησή του, ο Μιλάνοβιτς ευχαρίστησε όλους τους ψηφοφόρους, αλλά και την αντίπαλό του Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς. Απαίτησε να σταματήσουν οι ηχηρές αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων όταν άκουσαν το όνομα της πρώτης γυναίκας που έγινε πρόεδρος της Κροατίας. «Όχι, όχι και όχι. Αυτό δεν θέλω καν να το ακούω», ξεκαθάρισε.