Κρούσματα: Πάμε για τρομακτικό ρεκόρ σήμερα στην Αττική

Για την πορεία της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες μίλησαν στην Κοινωνία Ώρα MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως τόνισε ο κ. Θωμαΐδης «οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν μια πολύ μεγάλη αύξηση, καθώς μέσα σε 20 μέρες έχει πενταπλασιαστεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί».

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσα θα είναι τα κρούσματα στην Αττική, αλλά σίγουρα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπερβούν και τις 20.000, ακόμα και σήμερα.  «Η διασπορά ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα δείγματα των λυμάτων και μέσα στην εβδομάδα προ Χριστουγέννων έγινε η πρώτη αύξηση, που κορυφώθηκε το τριήμερο των Χριστουγέννων» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18 – 30 ετών, κάτι που αποτυπώνεται και στην «ταυτότητα» των κρουσμάτων.

«Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πότε θα γίνει η κορύφωση του κύματος, αλλά φαίνεται ότι όπως εξελίσσεται μπορεί να είναι περίπου στις 20 Ιανουαρίου, αλλά μπορεί να έρθει και πιο γρήγορα, γιατί έχει γρήγορη εξέλιξη» συμπλήρωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων και την πιθανότητα παράτασης μιας εβδομάδας, ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των μαθημάτων από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. «Τα παιδιά δεν μένουν σε γυάλες και αν δεν ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά θα είναι εκτεθειμένα στην κοινότητα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα παιδιά δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού των μαθητών -όλων των βαθμίδων.

«Ο κίνδυνος είναι να επιστρέψει η λοίμωξη στο σπίτι και να κινδυνεύσουν αυτοί που είναι στο σπίτι» συμπλήρωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως αυτοί που θα κινδυνεύσουν σε αυτή την περίπτωση θα είναι οι ανεμβολίαστοι. «Αυτοί που έχουν κάνει την επαναληπτική δόση ή ολοκλήρωσαν πρόσφατα τον εμβολιασμό τους προστατεύονται» πρόσθεσε.

«Οι αρνητές είναι σαν να έχουν ένα “δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο”» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο και όχι μόνο ελληνικό. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πρέπει να πιεστεί ο ανεμβολίαστος να εμβολιαστεί, ώστε να πάψει να “δεσμεύει” τις ζωές μας, μέσα από την πίεση του συστήματος υγείας» συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τέλος, μιλώντας για τη φυσική ανοσία από νόσηση, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι η νόσηση στους ανεμβολίαστους δεν «αφήνει» υψηλό επίπεδο ανοσίας. «Άρα το να έχω νοσήσει, δεν με προστατεύει σημαντικά από το να νοσήσω ξανά από κάποιο πιο ισχυρό στέλεχος» κατέληξε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γερμανικές εκλογές: Η ώρα της αλήθειας στην κάλπη
23 Φεβρουαρίου, 2025
Ηράκλειο: Στο χειρουργείο το ένα από τα δύο θύματα των πυροβολισμών έξω από νυχτερινό κέντρο
23 Φεβρουαρίου, 2025
Πάπας Φραγκίσκος: Σενάριο σήψης «βλέπουν» οι επιστήμονες για την επιδείνωση της υγείας του – Έκανε μετάγγιση λόγω σοβαρής αναιμίας
23 Φεβρουαρίου, 2025
Κόνι Μεταξά για το διαζύγιο με τον Μάριο Καπότση: «Σώθηκε» γιατί έφυγε από δίπλα μου; – Μεγάλη κουβέντα το ποιος φεύγει
23 Φεβρουαρίου, 2025
Νότια προάστια: Επιχειρηματίας κατήγγειλε διάρρηξη στο σπίτι του – Άγνωστοι έκλεψαν κοσμήματα αξίας 1 εκατ. ευρώ
23 Φεβρουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 58χρονος που τραυμάτισε με όχημα και εξύβρισε αστυνομικό
23 Φεβρουαρίου, 2025
Tραμπ για Ουκρανία: «Ζητάμε σπάνιες γαίες και πετρέλαιο, οτιδήποτε μπορούμε να πάρουμε»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Ηλεία: Εξωφρενικό τροχαίο με ένα 4χρονο στο νοσοκομείο – Ο πατέρας του οδηγούσε μεθυσμένος
23 Φεβρουαρίου, 2025
Πάπας Φραγκίσκος: Του χορηγήθηκε ξανά οξυγόνο – Το «ευχαριστώ» σε γιατρούς και πιστούς στο μήνυμά του
23 Φεβρουαρίου, 2025
Φάμελλος από Ιωάννινα: Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει, γιατί δεν εξασφαλίζει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια που απαιτούν οι πολίτες
23 Φεβρουαρίου, 2025