Κρούσματα σήμερα 24/3: Φόβοι για νέα «έκρηξη»

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προοληπτικής του ΕΚΠΑ Ντόρα Ψαλτοπούλου, μίλησε στον Alpha 98.9 και αναφέρθηκε στο γεγονός πως σήμερα μπορεί να υπάρξει ακόμα μία έκρηξη κρουσμάτων.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες τα κρούσματα να παραμείνουν στα χθεσινά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τη Ντόρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Επδιημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα».

«Βρισκόμαστε στο πικ του τρίτου κύματος, έχουμε μεγάλο ιικό φορτίο στην κοινότητα κι έχουμε και την επέλαση των μεταλλάξεων, οι οποίοι – κυρίως η βρετανική – έχουν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση. Ίσως κάποια από τα δείγματα που παρακολουθούσαμε προσεκτικά όλη αυτη τη χρονιά, πλέον μπορεί να μην επαρκούν. Ειδικά σε χώρους συνωστισμού, ή σε χώρους που δεν έχουν καλό αερισμό, π.χ. το ασανσέρ», υπογράμμισε η κ. Ψαλτοπούλου.

Τι δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα; «Το τρίτο κύμα για την περιοχή της Αττικής είναι το πιο σφοδρό. Η μόνη προβλεπτική δυνατότητα που έχουμε είναι μέσω των λυμάτων. Σε αυτά βλέπουμε, τουλάχιστον αυτές τις μέρες στην περιοχή της Αττικής, μία μείωση που όμως δεν είναι πολύ σημαντική για να πούμε ότι θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να χαλαρώσουμε. Σε όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας βλέπουμε ίσως μια σταθεροποίηση», υπογράμμισε η κ. Ψαλτοπούλου.

Όπως είπε, μάλιστα, σε λίγες μέρες θα φανούν οι νέες νοσήσεις, καθώς στις μετρήσεις των λυμάτων υπάρχουν κι αυτοί που δεν έχουν εκδηλώσει ακόμη συμπτώματα και στατιστικά κάποιοι από αυτούς θα εισαχθούν στα νοσοκομεία.

«Οι τωρινές εισαγωγές στα νοσοκομεία αντανακλούν άτομα που νόσησαν δέκα μέρες πριν», επισήμανε, τονίζοντας ότι πιθανόν τον χθεσινό αριθμό κρουσμάτων να τον ξαναδούμε τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά τις μάσκες, είπε ότι οι τελευταίες συστάσεις είναι βασισμένες στην εικόνα «ότι έχουμε 3.500 κρούσματα καθημερινά» και πως δεν θα ισχύουν αν οι μολύνσεις μειωθούν στις 200 την ημέρα. Η ίδια, επίσης, συστήνει τη χρήση διπλής μάσκας.