Κρούσματα σήμερα: «Αν ξεπεράσουμε τα 1.500, τελείωσε…»

Η Αττική “κρατάει” το ΕΣΥ στην πανδημία κι αν το ιικό φορτίο βγει εκτός ελέγχου στην πρωτεύουσα τότε το σύστημα υγείας θα παραδοθεί στο έλεος του τρίτου κύματος, ξεκαθαρίζει η πρόερος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Αν η Αττική γίνει Θεσσαλονίκη, χάσαμε το παιχνίδι», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Alpha 98,9.

Η κ. Παγώνη εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη – σχετικά με θανάτους από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ που δεν οφείλονταν στην πληρότητα των κλινών αλλά στην απόφαση των γιατρών για το ποιος ασθενής θα εισαχθεί και ποιος όχι σε ΜΕΘ.

«Ήταν μια ατυχής δήλωση και πρέπει να ανακαλέσει ή να διορθώσει. Θα βγει σχετική ανακοιίνωση σήμερα από την ΕΙΝΑΠ, που συνεδριάζει. Ο κ. Κοντοζαμάνης γνωρίζει τον ιατρικό κόσμος, δεν νομίζω ότι εννοούσε αυτά που είπε. Αν το εννοεί, λυπάμαι πολύ. Γνωρίζει ότι οι διασωληνώσεις γίνονται με πρωτόκολλα. Επομένως, οι γιατροί που καταφεύγουν σε διασωλήνωση, έχουν εξαντλήσει το πρωτόκολλο», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

«Για να διασωληνώσουμε, πρέπει να υπάρχουν κριτήρια», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι με βάση τα στοιχεία πυο η ίδια έχει στη διάθεσή της, δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση ασθενή Covid που να χρειάστηκε ΜΕΘ, και να μην οδηγήθηκε στην Εντατική.

«Διασωληνωμενοι Covid εκτός ΜΕΘ δεν υπάρχουν. Αυτοί που έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ, μπορεί να πέθαναν από απότομη επιπλοκή, αυτό δεν σημαινει ότι έπρεπε να είχαν διασωληνωθεί», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι πρέπει να αυξηθούν οι ρυθμοί, προκειμένου τον Ιούνιο να έχει επιτευχθεί συλλογική ανοσία στο 60% του πληθυσμού.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία της ΕΕ για τα εμβόλια, είπε: «Δεν ήταν καλή συμφωνία, αλλά ως ΕΕ, πάμε “πακέτο”».

«Ας ελπίσουμε ότι θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, ούτε τα νοσοκομεία. Δεν αντέχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων. Αν ξεπεράσουμε πάλι τα 1.500, τελείωσε, δεν μπορούμε. Το σύστημα δεν αντέχει. Είμαστε στο δεύτερο κύμα, που υποχωρεί, αλλά περιμένουμε τα αποτελέσματα των γιορτών και των Φώτων και τι θα γίνει τον Ιανουάριο. Απ’ ό,τι μας λένε, το ιικό φορτίο στα λύματα διπλασιάστηκε. Το ιικό φορτίο στην Αττική έχει αυξηθεί. Αν η Αττική γίνει Θεσσαλονίκη, έχουμε χάσει το παιχνίδι. Η Αττική “κρατάει” την πανδημία κι αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει. “Κρατάει” όλη την Ελλάδα».

Τόνισε ότι θα υπάρχει ειδική κινητή ομάδα, που θα αναλάβει τον εμβολιασμό ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ενώ επισήμανε ότι το τελυταίο διάστημα έχουν ευξηθεί οι επισκέψεις non covid περιστατικών.