Κρούσματα σήμερα: Αποκλιμάκωση με 200-300 κρούσματα την εβδομάδα

Με το βλέμμα στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών πριν προλάβουν να… παρεισφρύσουν για τα καλά μεταλλάξεις του πανδημικού ιού και με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει ακόμη βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, θα είναι το επόμενο, μετά το Πάσχα διάστημα.

Η προσοχή πρέπει να θεωρείται δεδομένη προκειμένου να διατηρηθεί η σταθεροποίηση στην αλυσίδα μετάδοσης. Το ίδιο και από την επόμενη εβδομάδα όταν τις… πόρτες ανοίγουν η εστίαση και λίγο αργότερα οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης και επιπλέον δραστηριότητες από τις 15 Μαΐου και μετά με την έναρξη του τουρισμού.

Συναθροίσεις

Δύο self tests, με διάστημα δύο-τριών ημερών μεταξύ τους (για παράδειγμα ένα σήμερα και ένα ανήμερα το Πάσχα) προτείνει πριν από το πασχαλινό τραπέζι ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Οπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, με δύο αρνητικά οικιακά τεστ θα υπάρχει ασφάλεια συναθροίσεων την Κυριακή, αρκεί «να γίνουν μαζικά και σωστά».

Η χαλάρωση αυτών των ημερών όπως και σε κάθε περίοδο αργιών και εορτών προβληματίζει τους ειδικούς. Οπως λένε το τρίτο κύμα δείχνει επιτέλους σημάδια αποκλιμάκωσης, αυτή είναι, όμως, πολύ αργή και ο συναγερμός στα νοσοκομεία παραμένει στο ύψιστο επίπεδο – 90% των ΜΕΘ covid είναι κατειλημμένες.

Ξανά ψηλά τα κρούσματα

«Η αποκλιμάκωση είναι 200 με 300 κρούσματα την εβδομάδα. Ο κυλιόμενος μέσος όρος είναι τώρα περί τα 2.700, την εβδομάδα μετά το Πάσχα ο ίδιος μέσος όρος θα είναι 2.400-2.500 περιστατικά», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Τζανάκης, και προσθέτει: «Είναι θετική η σταθεροποίηση του ισοζυγίου νέων εισαγωγών και εξιτηρίων. Τα νοσοκομεία αδειάζουν, αλλά με αργό ρυθμό. Υψηλός, όμως, είναι ο αριθμός των θανάτων και θα συνεχίσει να είναι. Εως τις 20-25 Μαΐου θα καταγράφονται περίπου 400-500 θάνατοι την εβδομάδα».

Οσον αφορά στην επερχόμενη επαναλειτουργία δραστηριοτήτων και τη… ζημιά που μπορούν να κάνουν στην επιδημιολογική πορεία, εκτιμάται ότι με τους κανόνες και τη συνεχή επιτήρηση μέσω των self tests των εργαζομένων δεν θα απειλήσουν τη θετική εικόνα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Η εμπειρία από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων προς το παρόν είναι θετική καθώς δεν επέφεραν αύξηση των κρουσμάτων. Οσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός θα απομακρύνεται.

Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος»