Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα, οι θάνατοι και ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανακοινώθηκαν το Σάββατο από τον ΕΟΔΥ, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς.
Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο κορονοϊός δείχνει πως έχει «επανέλθει» πολύ επιθετικά, ιδίως τις τελευταίες ημέρες, κατά τις οποίες τα κρούσματα που ανακοινώνονται, είναι σε τρομακτικά νούμερα, ενώ ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Το Σάββατο μόνο, ανακοινώθηκαν 2.556 νέα κρούσματα, ενώ σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, 34 και 207 αντίστοιχα, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τις αντοχές του συστήματος υγείας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας να ανέρχεται στις 54.809.
Από τους 207 ανθρώπους, διάμεσης ηλικίας τα 66 έτη, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 45 (21,7%) εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ ποσοστό 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Την ίδια στιγμή, μετά τους 34 καταγεγραμμένους θανάτους του τελευταίου 24ωρου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα ανέρχεται στους 749.
Πιο συγκεκριμένα, από τον κορονοϊό έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα στην Ελλάδα 298 (39,8%) γυναίκες, ενώ οι υπόλοιποι είναι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Λινού: Το lockdown δεν θα λύσει την εκθετική έξαρση – Κάθε 5-10 μέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μίλησε το βράδυ του Σαββάτου, για το εάν οι 3 εβδομάδες, που θα διαρκέσει το lockdown, είναι αρκετές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά ο ιός, ή αν θα χρειαστεί να δοθεί παράταση στα μέτρα.
Μιλώντας στο Open, η κυρία Λινού ήταν ξεκάθαρη. «Δεν αρκεί το lockdown για να σταματήσει την εκθετική έξαρση», δήλωσε.
Ακόμη, τόνισε, ότι εκτός από το lockdown πρέπει απαραιτήτως να τηρηθούν και όλα τα υπόλοιπα μέτρα, σημειώνοντας και την κρισιμότητα της διεξαγωγής πολλών τεστ.
«Βρισκόμαστε σε μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων, δηλαδή κάθε 5-10 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα. Το επικίνδυνο είναι ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα που αυξάνοντα επιθετικά. Δεν μπορώ να μιλήσω για αριθμό και κατά πόσο πολλαπλασιάζονται τα πραγματικά από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μελέτες που υπάρχουν κυμαίνονται από 6 μέχρι 26 αλλά ο μέσος όρος πολλαπλασιασμού τους είναι 10 με 11. Δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το lockdown αλλά και από τα άλλα μέτρα. Πρέπει να τα τηρούμε και να κάνουμε πολλαπλά τεστ», είπε χαρακτηριστικά.
Βασιλακόπουλος: Θα ανοίξουμε αν πέσουμε κάτω από 1.000 κρούσματα – Σημαντικό να έχουν μειωθεί οι διασωληνωμένοι
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις, για το πόσο θα διαρκέσει το lockdown και πότε θα αρθεί, είπε:
«Όσο περισσότερο κρατά τόσο περισσότερο θα μειώνονται τα κρούσματα. Οι τρεις εβδομάδες είναι ένα μίνιμουμ διάστημα προκειμένου να δούμε σαφή αποτελέσματα».
Ο καθηγητής εκτίμησε, ότι θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1.000 ξανά, ιδανικά να είναι γύρω στα 400 – 500 και κυρίως, θα πρέπει, να έχουν μειωθεί οι διασωληνωμένοι.
«Από εμάς εξαρτάται, αν θα ανοίξουμε κι από εμάς εξαρτάται, αν θα ξανακλείσουμε. Αν κάνουμε τις γιορτές ανέμελα, θα αναγκαστούμε να ξανακλείσουμε. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό», είπε ο καθηγητής.
Σημειώνεται, πως από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό και δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.926.544 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 90.967 δείγματα.