Κρούσματα σήμερα: Το νέο ρεκόρ, το lockdown, τα τρία επιπλέον μέτρα και η αλλαγή στο ωράριο

Κάθε μέρα και ρεκόρ κρουσμάτων από εδώ και στο εξής; Θα επιβεβαιωθούν οι πιο δραματικές προβλέψεις;

Σήμερα, Τρίτη 9 Νοεμβρίου, θεωρείται πιθανό να δούμε νέο ρεκόρ μολύνσεων στη χώρα μας. Ποια η εκτίμηση.

Κρούσματα σήμερα: Νέος εφιάλτης με ρεκόρ

Είναι πολύ πιθανό σήμερα να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα, εκτίμησε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Υπενθυμίζεται ότι χθες είχαμε 7.335 μολύνσεις.

Την ίδια στιγμή ξεφεύγει η κατάσταση στο ΕΣΥ. Οι επιδημιολογικοί δείκτες των εισαγωγών νέων ασθενών και των διασωληνώσεων επιδεινώνονται σταθερά, δοκιμάζοντας και την αντοχή του συστήματος υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο τελευταίο 10ήμερο οι νοσηλείες σε απλές κλίνες του ΕΣΥ αυξήθηκαν κατά 37% και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά 18%.

Το lockdown δεν θα έρθει, λένε στην κυβέρνηση – Δεν αποκλείουν τίποτα οι καθηγητές

Η κυβέρνηση απορρίπτει σε κάθε τόνο την εφαρμογή lockdown. Ερωτηθείς, ο Αδωνις γεωργιάδης, αναφορικά με το ενδεχόμενου ενός λοκντάουν εφόσον φτάσουμε και τα 10.000 κρούσματα, είπε κατηγορηματικά «Σε lockdown δεν θα πάμε γιατί λείπει η ηθική βάση ενός lockdown».

Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι ακόμη κι αν η επιτροπή των ειδικών εισηγούνταν γενικό λοκντάουν η κυβέρνηση θα πει «όχι», καθότι υπάρχει το εμβόλιο.

Την ίδια στιγμή πάντως οι ειδικοί δεν αποκλείουν τίποτα, όπως ο κ. Βατόπουλος που χθες τόνισε ότι έναδιευθυντής ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος προειδοποίησε ότι αν δεν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τότε το lockdown θα είναι μονόδρομος.

Τα τρία επιπλέον μέτρα και η αλλαγή στο ωράριο

Η κυβέρνηση πάντως έχει αποφασίσει, όταν και εάν κριθεί απαραίτητο, να βγάλει από το συρτάρι μια δέσμη μέτρων που είχε αξιοποιηθεί και πέρυσι, κινούμενη σε δύο πυλώνες: στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην αυστηροποίηση των περιορισμών, κυρίως στη διασκέδαση. Ειδικότερα, σε σχέση με το σύστημα υγείας προβλέπεται: α) Να περιοριστούν τα κανονικά χειρουργεία, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες COVID. β) Η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, που θα απορροφήσουν non COVID περιστατικά. γ) Η πρόσκληση σε γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ και, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία προσέλευση, η επιστράτευσή τους.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», με δεδομένα τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποια απ’ αυτά τα μέτρα να ενεργοποιηθούν ακόμη και μέσα στον μήνα.

Παράλληλα, στο μέτωπο της περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, στις «κόκκινες» περιοχές είναι πιθανόν να αποφασιστεί:

α) Κατάργηση των ορθίων στους χώρους διασκέδασης,
β) απαγόρευση της μουσικής και
γ) περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ έως κάποια συγκεκριμένη ώρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο μεταμεσονύκτιος συνωστισμός.

Το πότε και εάν θα εφαρμοστεί το πιθανό Plan B θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα που μας έρχεται όχι μόνο σε επίπεδο κρουσμάτων, αλλά κυρίως σε επίπεδο πίεσης του ΕΣΥ και των διασωληνωμένων. Η αισιόδοξη πρόβλεψη λέει πως από την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε μια «επιπέδωση» στις καμπύλες, που θα σημαίνει πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας. Το απαισιόδοξο σενάριο, από την άλλη, είναι να δούμε την κορύφωση στα τέλη του μήνα, που σημαίνει πως και ο Δεκέμβριος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γυναίκα κατέγραφε με το κινητό της γονείς με προβλήματα όρασης και τα ανήλικα παιδιά
8 Οκτωβρίου, 2024
Σκυλακάκης: Το ύψος της στοχευμένης έκτακτης στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού
8 Οκτωβρίου, 2024
Εύβοια: Μαχαίρωσε τον θείο του – Σε σοβαρή κατάσταση ο 73χρονος
8 Οκτωβρίου, 2024
Hellenic Train: 24ωρη απεργία των μηχανοδηγών την Πέμπτη – Τα αιτήματα των εργαζομένων
8 Οκτωβρίου, 2024
Μπελέρης: Είναι η ώρα να βρούμε κοινές λύσεις στο Δημογραφικό με πυξίδα την κοινωνική συνοχή
8 Οκτωβρίου, 2024
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα είναι ο νέος επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια
8 Οκτωβρίου, 2024
Δημοσιεύθηκαν τα πόθεν έσχες των πέντε υποψήφιων του ΣΥΡΙΖΑ
8 Οκτωβρίου, 2024
Ο Ματίας Μιρς νέος Γενικός Γραμματέας του SPD
8 Οκτωβρίου, 2024
Αγρίνιο: 12χρονος έπεσε σε φρεάτιο πολυκατοικίας
8 Οκτωβρίου, 2024
Μειώθηκε το προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ
8 Οκτωβρίου, 2024