Ξανά στις φλόγες οι ΗΠΑ – Κι άλλος νεκρός

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» στις ΗΠΑ, με τους διαδηλωτές στην Αταλάντα να αποκλείουν αυτοκινητόδρομο το Σάββατο το βράδυ (πρωί της Κυριακής ώρα Ελλάδας).

Το εστιατόριο της αλυσίδας Wendy’s πήρε φωτιά έξω από το οποίο ένας μαύρος νέος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού καθώς προσπαθούσε να διαφύγει τη σύλληψη.

Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και θεωρείται βέβαια πως θα πυροδοτήσει ακόμα περισσότερες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ λίγες εβδομάδες μετά τη δολοφονία από αστυνομικούς του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι ταραχές ξέσπασαν αφού έπεσε η νύχτα στην Ατλάντα, όπου νωρίτερα χθες η δήμαρχος Κίσα Λανς Μπότομς ανακοίνωσε πως έκανε δεκτή την παραίτηση που της υπέβαλε άμεσα η Έρικα Σιλντς, η αρχηγός της αστυνομίας, εξαιτίας του θανάτου του 27χρονου Ρεϊσάρντ Μπρουκς στον χώρο του Γουέντις όπου περίμενε για να δώσει παραγγελία μέσα στο αυτοκίνητό του αλλά αποκοιμήθηκε.

Ο Κάρλος Κάμπος, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ατλάντας, επιβεβαίωσε πως αποτάχθηκε ήδη το στέλεχός της που φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε τον Μπρουκς. Ο δεύτερος αστυνομικός που συμμετείχε στην αποπειραθείσα σύλληψή του τέθηκε σε αναγκαστική άδεια. Οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα ονόματα των δύο αστυνομικών, που είναι αμφότεροι λευκοί.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς κατέγραψαν ότι το εστιατόριο καιγόταν για πάνω από 45 λεπτά, προτού φθάσουν επιτόπου οχήματα της πυροσβεστικής και κατασβέσουν την πυρκαγιά, προστατευόμενοι από αστυνομικούς που σχημάτισαν αλυσίδα. Το κτίριο, δίπλα σε πρατήριο καυσίμων, είχε μετατραπεί ήδη σε αποκαΐδια.

Άλλοι διαδηλωτές έκαναν πορεία στη Διαπολιτειακή οδό 75 και σταμάτησαν την κυκλοφορία, πριν η αστυνομία, χρησιμοποιώντας πολλά περιπολικά, να τους εμποδίσει και να αποκαταστήσει την κίνηση των οχημάτων.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή ήταν δικαιολογημένη χρήση θανατηφόρας βίας και ζητήσαμε να αποταχθεί αμέσως ο αστυνομικός», υπογράμμισε νωρίτερα η δήμαρχος Μπότομς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μπρουκς ήταν πατέρας ενός μικρού κοριτσιού και γιόρταζε τα γενέθλια της κόρης του χθες Σάββατο, ανέφεραν δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια. Η αστυνομία ανέφερε νωρίτερα ότι ήταν πιωμένος και γι’ αυτό τα στελέχη της αποφάσισαν να τον συλλάβουν.

Click4more: Νέος θάνατος αφροαμερικανού από πυρά αστυνομικού – Αναταραχές στην Ατλάντα

Ο θάνατός του από σφαίρες της αστυνομίας καταγράφηκε έπειτα από δύο εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου.

-Ad-