Ξανά στο σκοτάδι η Ουκρανία – Ρεύμα μόνο 2 φορές τη μέρα και μέχρι 3 ώρες

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς καθυστερούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν ενεργειακές υποδομές από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

O διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιβεβαίωσε ότι σε αρκετούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κρίθηκε σκόπιμο να τεθούν εκτός λειτουργίας κάποιες μονάδες. Όλα αυτά ενώ η ζήτηση αυξάνεται, αφού στην πρωτεύουσα Κίεβο και αλλού επικρατεί βαρυχειμωνιά. «Μόλις επανέλθουν σε λειτουργία οι μονάδες, θα μειωθεί το έλλειμμα στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια οι περιορισμοί για τους καταναλωτές», διαβεβαίωσε η Ukrenergo.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, DTEK, ενημέρωσε ότι θα μειώσει κατά 60% την παροχή στους καταναλωτές της στο Κίεβο, όπου ο υδράργυρος κυμαίνεται γύρω στο μηδέν (0°C). «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε κάθε πελάτης μας να έχει ηλεκτρικό ρεύμα 2-3 ώρες, δύο φορές καθημερινά», αναφέρουν τα γραφεία της DTEK στο Κίεβο σε ανάρτηση στο Facebook.

Το έλλειμμα ισχύος του εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί στο 27%, σύμφωνα με την Ukrenergo.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές συνάδουν με το δίκαιο του πολέμου, συμπληρώνοντας ότι το Κίεβο μπορεί να βάλει τέλος στα δεινά των Ουκρανών εάν υποκύψει στις ρωσικές αξιώσεις. Η ουκρανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι τέτοιες επιθέσεις, που αποσκοπούν στο να γίνει δυσβάσταχτη η καθημερινότητα για τον άμαχο πληθυσμό, συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

-Ad-