Την παράταση των συμβάσεων όλων των κατηγοριών επικουρικού προσωπικού στον τομέα της Υγείας προανήγγειλε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, την Τρίτη (29/09).
Νωρίτερα, από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει να παραταθούν οι συμβάσεις και στις κατηγορίες λοιπού επικουρικού προσωπικού νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, που εξαιρέθηκαν από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση παράτασης μέχρι 31-12-2020 των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού που έληγαν αυτή την περίοδο. Επίσης, είχαν προαναγγείλει ότι θα καταθέσουν σχετική τροπολογία για την «αποκατάσταση αυτής της αδικίας».
Σε δήλωση του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, επισήμανε ότι «είμαστε ήδη στο 2ο κύμα της πανδημίας, η πίεση στο ΕΣΥ έχει αυξηθεί και οι αντοχές του ανθρώπινου δυναμικού του δοκιμάζονται καθημερινά». Υπογραμμίζει ότι «είναι απολύτως προφανές ότι σ’ αυτή τη φάση δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή “διαρροή” συμβασιούχων οποιασδήποτε μορφής από τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε καλύπτουν προσωρινά πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Ανέφεραν, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα σε νομοθετική ρύθμιση παράτασης μέχρι των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού που έληγαν αυτήν την περίοδο, «από την οποία όμως εξαιρέθηκαν αναιτιολόγητα κάποιες κατηγορίες συμβασιούχων όπως διοικητικό προσωπικό, τεχνικοί, βοηθητικό προσωπικό κλπ».
Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι αυτοί συνεισφέρουν επίσης στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και η επικείμενη αποχώρηση-απόλυσή τους, εκτός από το ότι συνιστά ανισότιμη μεταχείριση σε σχέση με συναδέλφους τους άλλων ειδικοτήτων, θα δημιουργήσει και σημαντικά κενά στη στελέχωση πολλών δημόσιων δομών υγείας όλης της χώρας».
Κατόπιν αυτών και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «απολύτως επιβεβλημένη και δίκαιη» την αντίστοιχη παράταση των συμβάσεων και σε αυτές τις κατηγορίες λοιπού επικουρικού προσωπικού, σημειώνοντας ότι ο Τομέας Υγείας του κόμματος έχει επεξεργαστεί τροπολογία που θα καταθέσει σε προσεχές ν/σ της κυβέρνησης «για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας».
Τέλος, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι γενικότερα, οι αυξημένες ανάγκες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, «καθιστούν μονόδρομο την ανανέωση της θητείας όλων των συμβασιούχων που υπηρετούν στο ΕΣΥ (επικουρικοί γιατροί, λοιπό επικουρικό προσωπικό, συμβασιούχοι ΟΑΕΔ) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021, με ταυτόχρονη δρομολόγηση 15.000 μόνιμων προσλήψεων με ειδική μοριοδότηση προϋπηρεσίας των υπηρετούντων. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή παρακαταθήκη από την πανδημία, “θωρακίζοντας” το ΕΣΥ με μόνιμο και σταθερό προσωπικό και όχι με εργαζόμενους “μιας χρήσης”».
Τι απαντά το υπουργείο Υγείας
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας απαντώντας στον πρώην υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, σχετικά με τις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού και τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας αναφέρουν:
«Παραπέμπουμε τον κ. Ξανθό στη δήλωση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ότι παρατείνονται οι συμβάσεις ΟΛΩΝ των κατηγοριών επικουρικού προσωπικού, καταρχάς έως τις 31/12/2020.
Όσο για το αίτημα του κ. Ξανθού για προκήρυξη 15.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, να του θυμίσουμε ότι επί 4,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δικής του υπουργίας, προκηρύχθηκαν 5.711 μόνιμες θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάποιες από τις οποίες δεν ολοκληρώθηκαν!!!
Να του θυμίσουμε επίσης, ότι τον Ιανουάριο του 2015 το ΕΣΥ είχε 79.533 μόνιμους υπαλλήλους και τον Ιούλιο του 2019… 79.122, δηλαδή 411 λιγότερους!», ανέφεραν.