Ξεχάστε την 28η Φεβρουαρίου: Αυτή η ημερομηνία εξετάζεται για άρση του lockdown

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν στην απόφαση της επιβολής του σκληρού lockdown στην Αττική από το πρωί της Πέμπτης (11.02) μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις με διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό το απόγευμα της Τρίτης (09.02), αναφέροντας πως κλείνουν λιανεμπόριο και σχολεία και παραπέμποντας στους αρμόδιους για τις περαιτέρω διευκρινίσεις.

Μεταξύ άλλων, στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεχίσει την εφαρμογή του συστήματος «ακορντεόν» τουλάχιστον για δυο μήνες ακόμα.

Αρχικά εξήγησε το πλεονέκτημα του να υπάρχει ένα διάστημα ανοίγματος στην αγορά από το να υπάρξει κλείσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα και κλείνοντας το διάγγελμα γνωστοποίησε την πρόθεση για τη συνέχιση της επιβολής μέτρων ή της άρσης των απαγορεύσεων ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν.

«Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι επιθέσεις του κορονοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς. Σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία. Γι’ αυτό, άλλωστε, κι απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό επιλέξαμε την τακτική επισκόπηση και την ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Επιλέγοντας στοχευμένα μέτρα με γρήγορα αντανακλαστικά. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη και τη σωρευμένη πίεση από τους περιορισμούς και την ανάγκη που έχουμε όλοι μας να ξαναβρούμε τους κανονικούς μας ρυθμούς. Γιατί τελικά ήταν μεγάλη ανάσα για την αγορά και την κοινωνία να μείνει 2 εβδομάδες ανοικτή και 2 κλειστή από το να είναι 4 εβδομάδες αποκλεισμένη», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά», τόνισε προς το τέλος του διαγγέλματος.

Τα παραπάνω ουσιαστικά δείχνουν ότι, ναι μεν ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σκληρό lockdown έως τις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι περιορισμοί θα είναι… εδώ, για αρκετούς μήνες ακόμη.

Γκίκας: Μάλλον θα χρειαστεί παράταση lockdown

Στην εκτίμηση ότι δεν θα φτάσουν μόνο 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική για να βελτιώσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες, προχώρησε ο Αχιλλέας Γκίκας καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

«Μπορεί και μάλλον θα χρειαστεί παράταση, μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε και τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις», τόνισε ο καθηγητής αναφέροντας συγκεκριμένα το ζήτημα τη μάσκας.

Εξήγησε ότι στην επιτροπή γίνεται συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας καθώς οι πολίτες δεν τις φορούν σωστά. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μιλά για υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

Υπέρ της διπλής μάσκας τάχθηκε και ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή τονίζοντας ότι πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο και όχι το λαιμό.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα λέγοντας χαρακτηριστικά «καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας παρά να βρεθείτε στην εντατική.

Εξαδάκτυλος: Η επιστροφή στην ομαλότητα θα γίνει μέσα στον Μάρτιο

«Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε, είδαμε το επιδημιολογικό φορτίο να αυξάνεται στις 25 Ιανουαρίου, ενώ ξεκίνησε περίπου στις αρχές του μήνα η κινητικότητα του ιού. Όπως είπε, εμμέσως, ενδεχομένως να οφείλεται στο άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε λόγω του συνωστισμού των μαθητών ή της κίνησης των συνοδών/διδασκόντων. «Ίσως, όλα αυτά μαζί» σημείωσε με νόημα.

Κατά τον κ. Εξαδάκτυλο «οι αριθμοί λένε την απόλυτη αλήθεια. Είναι ότι αρκετά παιδιά νόσησαν ή είναι ασυμπτωματικά. Τα παιδιά μεταδίδουν εγώ διάβασα αριθμούς και μιλάνε με απόλυτο οι αριθμοί είναι πολύ συγκεκριμένοι».

Εκτίμησε ότι ενδεχομένως να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα της καμπύλης γύρω στις 7 Μαρτίου. Ενώ, μιλώντας για το lockdown που επιβλήθηκε από την Πέμπτη στην Αττική, σχολίασε πως η έγκαιρη εφαρμογή του θα βοηθήσει να μπούμε σε ομαλότητα νωρίτερα. Φάνηκε μάλιστα αισιόδοξος, λέγοντας ότι το Πάσχα «θα ακούσουμε τις καμπάνες». Όπως είπε, «θα ανακάμψουμε νωρίτερα».

Η επιστροφή στην ομαλότητα, όπως τόνισε, θα γίνει καθώς μέσα στον Μάρτιο αναμένεται μια σημαντική αύξηση της ροής των εμβολίων ενώ ήδη τρεις εταιρείες προετοιμάζονται για να στείλουν εμβόλια. Όπως είπε μάλιστα, δεν αποκλείεται να επιτύχουμε ακόμη και το 15% της ανοσίας μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ενώ και οι καιρικές συνθήκες που θα βελτιωθούν θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Γώγος: Δεν αποκλείεται παράταση του lockdown και μετά τις 28/2

Ο καθηγητής τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει παράταση των μέτρων και μετά την 28η Φεβρουαρίου. Για την Αχαΐα και στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι θα εξεταστούν σήμερα τα δεδομένα των δύο περιοχών και εάν κριθεί σκόπιμο θα ληφθούν γρήγορες αποφάσεις.

Αν χρειαστούν γρήγορες αποφάσεις για την Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη θα ληφθούν σήμερα, αύριο ή την Παρασκευή, διαβεβαίωσε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξήγησε ότι η Πάτρα έχει ήδη «κλείσει» από την προηγούμενη Παρασκευή και αυτό που μένει να εξεταστεί είναι εάν χρειάζεται η λήψη μέτρων για ολόκληρη την Αχαΐα.

Για το «σκληρό» lockdown στην Αττική, τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη γρήγορα καθώς παρατηρήθηκε γρήγορη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και της πληρότητας στις ΜΕΘ καθώς από 55% πριν από λίγες ημέρες έφτασαν στο 63% και τώρα στο 72%.

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι η κατάσταση στην Αττική δεν είναι τραγική «είναι όμως πολύ ανησυχητική» καθώς αρκετά κρούσματα νοσούν σοβαρά και μπαίνουν στα νοσοκομεία. «Αν είχαμε μεγαλύτερη δυνατότητα για νοσηλεία θα ήμασταν πιο χαλαροί», πρόσθεσε.

Προσπαθούμε να είμαστε μπροστά από τον ιό, «αλλά μερικές φορές μας υπερβαίνει η δυνατότητά του να διασπείρεται» τόνισε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα πρώτα ορατά αποτελέσματα του αυστηρού lockdown θα φανούν σε 2,5 εβδομάδες αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα υπάρξει παράταση των περιορισμών. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι υπάρχει πλέον το πλεονέκτημα των εμβολιασμών που αυξάνονται συνεχώς, καθώς οι εμβολιασμένοι δεν καταλήγουν στα νοσοκομεία και από την άλλη φαίνεται πως μεταδίδουν 67% λιγότερο τον ιό.

Για τις Εκκλησίες τόνισε ότι η εισήγηση της επιτροπής είναι να επιτρέπεται μόνο η ατομική λατρεία, όπως και τον Μάρτιο. Το lockdown τόνισε, πρέπει να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες, αλλά εάν υπάρχει κάποιο αίτημα που μπορεί να γίνει δεκτό «θα το δούμε και θα το συζητήσουμε».

Βατόπουλος: «Μπορεί να παραταθεί»

Για το lockdown, τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αλλά για το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση και μετά τις 28 Φεβρουαρίου μίλησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως εξήγησε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας το βασικό στοιχείο που οδήγησε στην απόφαση για lockdown στην Αττική μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ήταν η δραματική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

«Αυτό ήταν το καινούργιο. Αυτά τα πράγματα πρέπει κανείς να τα προλαμβάνει πολύ νωρίς» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο «και την Παρασκευή πολλοί από εμάς λέγαμε ότι από τότε έπρεπε να γίνει lockdown. Επικράτησε η άποψη να περιμένουμε μερικές ημέρες και αποδείχθηκε ότι δεν είχε νόημα».

Ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στον ΑΝΤ1 και στο θέμα της αύξησης των κρουσμάτων στα σχολεία λέγοντας ότι «τεκμηριώθηκε αυτές τις ημέρες ότι έχουμε κάποιες συρροές σε κάποια σχολεία που είναι περισσότερες από παλαιότερα. Τα παιδιά εξακολουθούν να κολλάνε δυσκολότερα αλλά εξακολουθούμε να έχουμε συρροές. Γενικώς υπάρχει η γνώμη ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν. Από εκεί και πέρα άνοιξαν τα σχολεία και είδαμε αυτό το φαινόμενο».

Ερωτηθείς, δε, για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσουν όλα τα σχολεία απάντησε ότι «θα το δούμε από την πορεία της επιδημίας».

Σε επόμενη ερώτηση για το αν το lockdown θα παραταθεί και μετά τις 28 Φεβρουαρίου ο κ. Βατόπουλος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά απαντώντας «καταρχήν για 14 ημέρες το lockdown ελπίζουμε να μαζευτεί το πράγμα, θα δούμε. Έχει σημασία η υιοθέτηση της νέας κατάστασης από τους πολίτες».

Όπως είπε, μάλιστα, «για τα σχολεία ίσως παίζει ρόλο το βρετανικό στέλεχος και η λίγο μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αντανακλάται στα παιδιά».