Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη προς Ερντογάν!

Η κοινή συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας António Costa.

«Είμαστε σύμμαχοι, είμαστε δύο χώρες που περάσαμε από βαθιά οικονομική κρίση, έχουμε αντίστοιχα βιώματα. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες, συναντιόμαστε όμως στον κοινό δρόμο για μεταρρυθμίσεις με κοινό αποτύπωμα, στην αποτελεσματικότητα των επιλογών μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Συμμεριζόμαστε τις προτεραιότητες της ΕΕ για ψηφιακό μετασχηματισμό, πράσινη οικονομία και κοινωνική Ευρώπη» πρόσθεσε.

Για το μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «οι ροές έχουν μειωθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, χάρη στην αποτελεσματικότητα της Ελλάδας να φυλάξει τα σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν γίνεται το βάρος να πέφτει μόνο στις χώρες πρώτες υποδοχής».

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «προσδοκούμε γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία, θα είναι προς όφελος όλων αν η Τουρκία αλλάξει πολιτική. Πιστεύω ότι το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Περιμένουμε την επίσημη τουρκική πρόκληση για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ακόμα, λίγη ώρα μετά την πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για διερευνητικές επαφές μέσα στον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα και με τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αθήνα δεν έχει λάβει από την Άγκυρα καμία επίσημη πρόσκληση.

Tα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινή ευθύνη και των 27 κρατών μελών

«Σε ότι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης. Η ακτοφυλακή από το 2014 επιχειρεί στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα ελληνικά σύνορα και είχαμε διάφορες επιχειρήσεις, είτε στο πλαίσιο της frontex είτε άλλες. Η Πορτογαλία κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό τον τομέα. Παράλληλα έχουμε μια ενεργή διμερή συνεργασία στη μετεγκατάσταση ατόμων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και για εμάς είναι βασική αρχή ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινή ευθύνη και των 27 κρατών μελών και δεν μπορεί αυτή η ευθύνη δυσανάλογα να πέφτει στις πλάτες των χωρών που για γεωγραφικούς λόγους βρίσκονται πιο κοντά στα σημεία των μεταναστευτικών πιέσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών στη Λισαβόνα.

-Ad-