reuters

Ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 – Εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Εντυπωσιακή και πολύ ιδιαίτερη η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, η οποία έλαβε χώρα μετά από αναβολή ενός έτους εξαιτίας της πανδημίας.

Διαφορετική από κάθε άλλη τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων που έχει λάβει χώρα στο παρελθόν ήταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Τόκιο, η οποία πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο, λόγω της αναβολής εξαιτίας της πανδημίας το καλοκαίρι του 2020.

Μια τελετή με διαφορετικό χρώμα

Την επίσημη έναρξη των Αγώνων κήρυξε ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο. Οι αθλητές των ολυμπιακών αποστολών εισήλθαν στον χώρο, παρελαύνοντας σε μια τελετή με έντονο το «χρώμα» των χαρακτηριστικών ιαπωνικών κόμικ (μάνγκα), και υπό τους ήχους εμβληματικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η ελληνική αποστολή εισήλθε πρώτη, με σημαιοφόρους την Άννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια.

Η καθιερωμένη παρέλαση έγινε με τους αθλητές να χαιρετούν ενθουσιωδώς- αν και οι χιλιάδες θέσεις μπροστά τους ήταν ως επί το πλείστον άδειες, με τους θεατές ανά τον κόσμο να παρακολουθούν από τις οθόνες τους.

Οι περισσότερες ομάδες παρέλασαν με άνδρες και γυναίκες σημαιοφόρους, σε μια σημαντική ολυμπιακή πρωτιά, μα δεν τήρησαν όλοι τα μέτρα για την πανδημία: Οι ομάδες από το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Πακιστάν είχαν σημαιοφόρους χωρίς μάσκες.

Κατά την τελετή έναρξης εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα στα χρήματα του εμβλήματος του Τόκιο 2020, ενώ ξύλινα ολυμπιακά δαχτυλίδια λειτούργησαν ως παραπομπή στην ιαπωνική παράδοση και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964.

Άδειες κερκίδες λόγω πανδημίας

Υπό κανονικές συνθήκες στην τελετή αυτή παρίστανται πολλοί διάσημοι, ωστόσο αυτή τη φορά οι παρευρισκόμενοι ήταν λιγότεροι από 1.000, λόγω των αυστηρών κανόνων κοινωνικής απόστασης, με πινακίδες να καλούν τους θεατές να κάνουν ησυχία.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός ο συμβολισμός της, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο, από χώρες σε διάφορα στάδια της πανδημίας, συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση.

Ο ολυμπιακός όρκος, που απήγγειλαν οι αθλητές στο τέλος της παρέλασης, έχει επικαιροποιηθεί για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, με τους αθλητές να δεσμεύονται για την ισότητα, τη συμπεριληπτικότητα και τη μάχη κατά των διακρίσεων.

Οι προκλήσεις της πανδημίας

Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας στις 8 Σεπτεμβρίου 2013.Έδειξε πώς το 2020 χτύπησε ο κορονοϊός, με περιορισμούς που ανάγκασαν την άνευ προηγουμένου αναβολή μόνο τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ξεκινώντας μια περίοδο αβεβαιότητας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Ισραηλινούς αθλητές που σκοτώθηκαν από τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των οικογενειών των έντεκα θυμάτων, το οποίο ως τώρα η ΔΟΕ είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές που έφεραν πλακάτ που έγραφαν «οι ζωές πάνω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες» διαδήλωναν γύρω από το χώρο. Οι διαδηλωτές, φορώντας λευκές χειρουργικές μάσκες, φώναξαν «Σταματήστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» καθώς βάδιζαν.

Οι Αγώνες θα διαρκέσουν έως τις 8 Αυγούστου.

Με επιπλέον πληροφορίες από Reuters, AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ