Με σκοπό να ξεκινήσει η ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη», η Ελλάδα «έδωσε» λιμάνι για πρόσφυγες και μετανάστες που τυχόν διασωθούν από τη νέα επιχείρηση της ΕΕ.
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι έδωσαν ελληνικό όνομα στην επιχείρηση, που ουσιαστικά αντικαθιστά την «επιχείρηση Σοφία» που ήταν περισσότερο προσανατολισμένη στο μεταναστευτικό. Η παρούσα, νέα επιχείρηση σκοπό έχει την επιτήρηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για να αποτραπεί το εμπόριο όπλων στη Λιβύη, με βάση το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ.
Μέχρι σήμερα, η επιχείρηση «σκάλωνε» στις ανησυχίες χωρών της Ανατολικής –κυρίως- Ευρώπης, που ανησυχούσαν ότι θα λειτουργούσε ως πόλος έλξης μεταναστών. Έλεγαν ότι το γεγονός ότι θα υπάρχουν πλοία να σώσουν τυχόν ναυάγια, θα κάνει πολλούς παράνομους εμπόρους ψυχών να το αποτολμήσουν. Υπήρχε αδυναμία να συμφωνηθεί πού θα οδηγηθούν τυχόν πρόσφυγες ή μετανάστες που θα έπρεπε να διασωθούν .
Τη λύση έδωσε η Ελλάδα, προσφέροντας ένα λιμάνι της. Διπλωματική πηγή των Βρυξελλών χαρακτήρισε την προσφορά της Αθήνας ως «γενναιόδωρη». Οι διασωθέντες στη συνέχεια θα διανέμονται σε όλες τις χώρες που θα παρέχουν εναέρια ή πλωτά μέσα στην επιχείρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα μπορεί να αποσύρει το λιμάνι της σε τέσσερις μήνες, αν κρίνει ότι επιβαρύνεται δυσανάλογα. Το κόστος της μεταφοράς και της διαμονής των διασωθέντων θα καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους.