Κυκλώνας «Ιανός»: Νέα δεδομένα! Το καλό και το κακό σενάριο – Live η πορεία (συνεχής ενημέρωση)

Σε συναγερμό έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός λόγω της κακοκαιρίας Ιανός…

Στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα είναι Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη, με τα πρώτα φαινόμενα να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στα νησιά του Ιονίου.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβαίνει σε «ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα».

Τα νησιά έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μαζί με την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Αρκαδία και τη Μεσσηνία, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι πολύ δυνατές ριπές ανέμου έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και ο «Ιανός» χτυπά την πόρτα των νησιών του Ιονίου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

«Αν πάει νότια, θα ενισχυθεί πολύ»

Για τον μεσογειακό κυκλώνα και τις πιθανές πορείες που θα ακολουθήσει μίλησε στο Mega ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

Έντονα φαινόμενα για τις επόμενες 48 ώρες αναμένονται σύμφωνα με τον κ. Λέκκα τα «οποία δεν μπορούμε να καθορίσουμε γεωγραφικά που θα εκδηλωθούν» αφού το φαινόμενο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.

Σημείωσε, μιλώντας στο Mega, ότι το να κατευθυνθεί νότια δεν είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη καθώς «αν ερχόταν προς την Αττική, από χερσαίες δηλαδή περιοχές, θα αποδυναμωνόταν πολύ το φαινόμενο. Όταν περνάει από χερσαίες περιοχές αποφορτίζεται και στο τέλος αποσβένεται τελείως».

«Όταν κατευθυνθεί προς την νότια Πελοπόννησο, πολύ φοβάμαι ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Αν είναι ακριβώς στην ακτογραμμή ενισχύεται από την θαλάσσια μάζα, κι αποφορτίζεται με έντονο τρόπο στον χερσαίο χώρο, θα έχουμε δηλαδή έντονα φαινόμενα στην Πάτρα, την Κυλλήνη, την Ζαχάρω, την Κυπαρισσία και την Μεθώνη» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

«Αν ακολουθηθεί αυτό το δρομολογίο θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά πέρυσι το καλοκαίρι στην Χαλκιδική. Αν έμπαινε εγκάρσια σε χερσαίο χώρο θα αποφορτιζόταν σταδιακά», κατέληξε.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη μετεωρολόγο Χριστίνα Σούζη, ο κυκλώνας είναι ακόμα ανοιχτά του Ιονίου.

Την Παρασκευή, θα παραμείνει δυτικά της Πελοποννήσου και δεν θα περάσει μέσα από την Πελοπόννησο μέχρι το Σάββατο. Στη συνέχεια θα κινηθεί νότια της Πελοποννήσου και μετά θα φύγει.

Επομένως, το καλό σενάριο είναι ότι θα επηρεαστεί μικρότερη περιοχή από ό,τι αρχικά φαινόταν. Επίσης, στην Αττική δεν θα είναι τόσο έντονα τα φαινόμενα.

Δείτε Live την πορεία του κυκλώνα:

Κυκλώνας «Ιανός» LIVE CAMS: Δείτε ζωντανή εικόνα από το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας

Δείτε ΕΔΩ LIVE EIKONA από το Αργοστόλι

Δείτε ΕΔΩ LIVE EIKONA από το Ληξούρι

Δείτε ΕΔΩ LIVE EIKONA από το Λιμάνι του Φισκάρδου

Δείτε ΕΔΩ LIVE EIKONA από την Κουρούτα Ηλείας

Δείτε ΕΔΩ LIVE EIKONA από την Αμαλιάδα

Χαρδαλιάς: Συνεχίζεται η μάχη – Περιμένουμε έντονα φαινόμενα στην Αττική

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (18/09) σε δημοσιογράφους για το χτύπημα της κακοκαιρίας, έκανε λόγο για μία «δύσκολη νύχτα» καθώς και για μία «μάχη που συνεχίζεται».

Όπως τόνισε γίνεται αγώνας δρόμου για να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν οι πληγείσες από τους ισχυρούς ανέμους και τις δυνατές βροχοπτώσεις περιοχές.

Για τις επόμενες ώρες, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά της χώρας και ότι από το απόγευμα αναμένεται να κατευθυνθεί νότια, στη δυτική Πελοπόννησο, εξασθενημένος.

Προειδοποίησε όμως ότι ένα κομμάτι θερμικής αέριας μάζας του κυκλώνα αναμένεται να «συναντηθεί» με ένα μελτέμι, με αποτέλεσμα να σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι στην κεντρική Ελλάδα. Η νέα αυτή κακοκαιρία «θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις σε Θεσσαλία, μέχρι την Καρδίτσα και Στερεά Ελλάδα, που θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το νέο μέτωπο θα κινηθεί νότια και το Σάββατο μπορεί να επηρεάσει την Κόρινθο και την Αττική.

Διευκρίνισε, ωστόσο ότι, η Αττική θα επηρεαστεί από το βράδυ και μετά, όχι με κυκλώνα, αλλά με έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή» τόνισε ο υφυπουργός, προειδοποιώντας πως «το επόμενο 9ωρο θα είναι πολύ κρίσιμο».

Δύσκολο βράδυ για τη Ζάκυνθο

Ένα δύσκολο βράδυ πέρασε η Ζάκυνθος με τους θυελλώδης ανέμους και την πολύ δυνατή βροχή να δημιουργούν ένα τρομακτικό σκηνικό για τους κατοίκους του νησιού. Από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή.

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικιμενο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρου που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκουδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Σημειώνεται τέλος, ότι αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.