Κυπριακό ΥΠΕΞ για Μονή της Χώρας: Τα ίδια κάνει και εδώ η Τουρκία

Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων όπως της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, καταδικάζοντας παράλληλα την απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τέμενος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στη Λευκωσία, «η εφαρμογή της απόφασης της Τουρκίας για λειτουργία της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη ως μουσουλμανικού τεμένους παραβιάζει τη σύμβαση της UNESCO, η οποία την έχει καταχωρίσει ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σημειώνεται δε, πως ως κράτος-θύμα της ίδιας προσέγγισης από την Τουρκία για πενήντα συναπτά έτη, η Κύπρος καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες ενέργειες.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα τέτοιων μνημείων και την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Θρίλερ στη Βούλα: Αυτή είναι η Κινέζα που βρέθηκε κρεμασμένη στην σπηλιά
22 Φεβρουαρίου, 2025
Νοίκιασε αυτοκίνητο, αγόρασε ποτά και ηχοσύστημα αποστέλλοντας με e-mail πλαστά καταθετήρια από τράπεζες
22 Φεβρουαρίου, 2025
Γεωργιάδης για Τέμπη: «Οι πολλές ευγένειες τελειώσανε. Όλο αυτό πια είναι γελοιότητα. Δεν ντρέπονται επιτέλους;»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Έρευνες για βιασμό γυναίκας στη Χαλκίδα: Τέσσερις συλλήψεις και κατασχέσεις όπλων
22 Φεβρουαρίου, 2025
Μάντζος για το επεισόδιο με συνεργάτιδά του στη Βουλή: «Υπήρξε έντονη διαφωνία, λιποθύμησε και χτύπησε στην πόρτα»
22 Φεβρουαρίου, 2025
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τις 24 έως τις 28 Φεβρουαρίου
22 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: Μέχρι και τη Δευτέρα το έντονο κύμα ψύχους – Τα νέα στοιχεία της ΕΜΥ
22 Φεβρουαρίου, 2025
Μεσσηνία: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δύο κρατουμένων που απέδρασαν από τα κρατητήρια
22 Φεβρουαρίου, 2025
Pamestoixima.gr και ΜΠΑΜ FC ενώνουν τις δυνάμεις τους στην πιο δυνατή συνεργασία της χρονιάς
22 Φεβρουαρίου, 2025
Τσούκαλης για τον θάνατο του Β. Καλογήρου: Το μόνο σενάριο που αποκλείεται είναι της αυτοχειρίας – Σε 15 ημέρες οι ιατροδικαστικές εκθέσεις θα δείξουν τι έχει γίνει
22 Φεβρουαρίου, 2025