Κύπρος: 1,7 δισ. ευρώ με άρωμα Ευρώπης

Με ένα μείγμα από εγγυημένες δανειοδοτήσεις, επιδότηση επιτοκίων, φορολογικές μειώσεις, εφάπαξ χορηγία σε μικρές επιχειρήσεις και κίνητρα για τουριστικούς φορείς, επιχειρεί η Κυβέρνηση να δώσει ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δέκα όπλα έβγαλε χθες από το οπλοστάσιό της η Κυβέρνηση για το restαrt της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Το νέο πακέτο μέτρων εμβολιάστηκε με χορηγίες ύψους €1,7 δισ. από ευρωπαϊκούς θεσμούς για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με γενναιόδωρη επιδότηση επιτοκίου επαγγελματικών και στεγαστικών δανείων αλλά και με εφάπαξ παραχώρηση χορηγίας προς τις μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοτελώς εργαζόμενους. Μέτρα τα οποία θα εξισορροπήσουν την απόσυρση του νομοσχέδιου για τις κρατικές εγγυήσεις από την Κυβέρνηση λόγω της διελκυστίνδας που υπήρχε με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Ουσιαστικά τα νέα μέτρα που αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ένα κράμα δανεισμού, επιδότησης και κρατικής χορηγίας. Πρόκειται για τρία σχέδια δανειοδότησης των επιχειρήσεων, στα οποία θα περιληφθούν ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία των θέσεων εργασίας.

Ο πρώτος άξονας αφορά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας και είναι τα εξής:

– Παραχώρηση ρευστότητας, ύψους €800 εκατ. για χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου. Δικαιούχοι θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μέγιστο αριθμό προσωπικού τα 250 άτομα, ανά επιχείρηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το Ταμείο Επιχειρηματικότητας συστάθηκε πριν από μερικά χρόνια, μετά από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσω του ταμείου δίνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη μέσω του Ταμείου προήλθε δανειοδότηση ύψους €70 εκατ., την οποία συγχρηματοδότησαν τράπεζες στην Κύπρο.

– Αύξηση της δανειοδότησης κατά €500 εκατ. που περιλαμβάνεται στο σχέδιο της ΕΤΕπ, για τη συνέχιση χορήγησης δανείων προς κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σε αυτό το σχέδιο δικαιούχοι θα είναι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί και λειτουργούν στην Κύπρο που εργοδοτούν μέχρι 3.000 εργαζόμενους, ανά επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη εφαρμόζεται το Σχέδιο Παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ για χορήγηση δανείων προς τις κυπριακές τράπεζες για χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (SMEs) και Εταιρειών Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Mid-caps), για την ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα. Στα πλαίσια του Σχεδίου, έχουν υπογραφτεί μέχρι σήμερα 14 διαφορετικές συμφωνίες εγγύησης με δέκα κυπριακές τράπεζες, συνολικού ύψους €680 εκατ. από τα οποία τα €400 εκατ. ως δάνεια δόθηκαν σε πέραν των 240 μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στα €280 εκατ. που απομένουν από την προηγούμενη εφαρμογή του σχεδίου φαίνεται να προστίθενται τα €500 εκατ. που αποφασίστηκαν χθες.

– Άντληση από τη Δημοκρατία €300 με €400 εκατ. από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων για την κάλυψη των αναγκών της Κύπρου. Δικαιούχοι για να λάβουν δανεισμό θα είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία. Τα δάνεια που θα παραχωρηθούν θα είναι κατά 80% εγγυημένα από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων.

Επιδότηση επιτοκίου

Ο δεύτερος άξονας των μέτρων είναι η επιδότηση του επιτοκίου σε νέο δανεισμό.

– Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού, το σχέδιο επιδότησης των επιτοκίων θα καλύψει νέα επιχειρηματικά δάνεια που θα λάβουν επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι, η ρευστότητα των οποίων έχει στερέψει. Το σχέδιο αφορά δάνεια από την 1η Μαρτίου έως την 31η Δεκεμβρίου του 2020. Δικαιούχοι θα είναι όλες οι επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένοι, με βασική προϋπόθεση να μη θεωρούνται ως προβληματικές με βάση τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το σχέδιο, η επιδότηση του επιτοκίου θα είναι για περίοδο τεσσάρων χρόνων με κλιμακωτή κάλυψή του από το κράτος. Συγκεκριμένα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους, το κράτος τα δύο πρώτα χρόνια θα επιδοτεί το επιτόκιο μέχρι 3,5%, στον τρίτο με τέταρτο χρόνο θα επιδοτείται κατά 2%, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις η επιδότηση θα είναι 1,5%. Πάντως, βάσει των επαγγελματικών δανείων που παραχωρούν οι τράπεζες, ο μέσος όρος του επιτοκίου είναι 3%.

– Επιδότηση στεγαστικών δανείων για ιδιοκατοίκηση. Τα δάνεια δεν θα υπερβαίνουν τις €300 χιλ. και θα αφορούν αυτά που θα συναφθούν μεταξύ 1ης Μαρτίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου του 2020. Η επιδότηση του επιτοκίου θα είναι 1,5% με διάρκεια τέσσερα χρόνια.

Απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων

Ο τρίτος άξονας των μέτρων αφορά την επιδότηση των μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων και μέρους του ενοικίου. Το σχέδιο είναι ύψους €100 εκατ., καλύπτει 50 χιλ. επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 50 εργαζόμενους και ήταν σε πλήρη ή μερική αναστολή των εργασιών από τις 13 Απριλίου μέχρι τις 12 Μαΐου. Στο νέο σχέδιο διευρύνθηκε και διαφοροποιήθηκε ο τρόπος και τα ποσά της εφάπαξ χορηγίας. Αναλυτικά η χορηγία θα δοθεί ως εξής:

– Μέχρι ένα άτομο: η χορηγία θα είναι €1.250
-Από 2 έως 5 άτομα: €3.000.
– Από 6 έως 9 άτομα: €4.000
– Από 10 έως 50 άτομα: €6.000

Εξάλλου, το κράτος θα ρίξει άλλα €6,3 εκατ. μέσω σχεδίου κινήτρων για ενίσχυση του τουριστικού τομέα και της συνδεσιμότητας της Κύπρου. Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2021 θα μειωθεί στο 5% ο ΦΠΑ για ενίσχυση του τομέα τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης.

Τέλος, με €22 εκατ. θα στηριχθεί ο αγροτικός τομέας, ενώ δεν αναστέλλονται αναπτυξιακά έργα αλλά θα επισπευσθούν. Το νέο πακέτο μέτρων ακολουθεί τα πρώτα μέτρα ύψους €1,2 δισ. που έλαβε η Κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο.

Αυστηρό μήνυμα σε όσους εκμεταλλεύονται την κατάσταση

Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα για αντιμετώπιση του ιού. «Δυστυχώς, ενώ ο ιός εξακολουθεί να είναι ανάμεσά μας και καραδοκεί, μια μειοψηφία και πάλι συμπεριφέρεται κατά τρόπο που δεν συνάδει ούτε με την κοινωνική ευθύνη ούτε με την καθολική προσπάθεια να απαλλαγούμε από τις συνέπειες της ασθένειας και να μη βρεθούμε υποχρεωμένοι να πάρουμε και πάλι αυστηρά μέτρα».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, για λόγους κερδοσκοπίας, εκμεταλλεύονται τον παρορμητισμό των νέων και δεν τηρούν τα πρωτόκολλα υγιεινής που καθόρισε το Υπουργείο Υγείας. «Για υστάτη φορά κάνω έκκληση προς όλους, μην αγνοείτε τις συμβουλές των επιστημόνων, μην αγνοείτε τους υπαρκτούς κινδύνους, μην επιτρέψετε αντί να πάμε στο επόμενο να οδηγηθούμε στο προηγούμενο στάδιο».

Τυχόν απερίσκεπτες συμπεριφορές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, δεν θα θέσουν μόνο σε κίνδυνο τις ζωές αγαπημένων προσώπων αλλά θα οδηγήσουν και το κράτος σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες στήριξης που θα προκύψουν. «Λυπούμαι γιατί δεν έχω άλλη από την επιλογή παρά να είμαι αυστηρός, και ξεκάθαρος, η Πολιτεία δεν θα ανεχθεί και δεν θα επιτρέψει σ’ όσους αγνοούν τους κανόνες υγιεινής και κοινωνικής ευθύνης να συνεχίσουν τις συμπεριφορές που στρέφονται σε βάρος του συνόλου».

Πηγή: philenews.com