Κύπρος: Απάντηση Προέδρου Αναστασιάδη στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ για τους φακέλους των πολιτογραφήσεων

Απαντητική επιστολή στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος έθεσε ως όρο για την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, την παραχώρηση των αντιγράφων των όλων φακέλων των πολιτογραφήσεων προς την Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας απέστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Οσο και αν προσπαθείτε, είτε εσείς είτε άλλοι, όσους και αν επιστρατεύσετε για να συνδράμουν στην παραγωγή λάσπης, όχι μόνο δεν θα με πλήξετε αλλά θα αντιληφθείτε, ελπίζω όχι αργά, πως ανάλογες συμπεριφορές τους μόνους που εκθέτουν είναι όσους μετέρχονται ανάλογες μεθόδους», τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον κ. Παπαδόπουλο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έργο, το οποίο έχει αναλάβει αποκλειστικά ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του ΠτΔ στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ:

Αγαπητέ κ. Παπαδόπουλε,

Σε απάντηση της επιστολής που μου απευθύνατε στις 17/12/20 επιθυμώ να παρατηρήσω και να σας επισημάνω τα ακόλουθα:

Με εκπλήττει που ένας γνώστης του δικαίου, αλλά και των κρατούντων ανά το παγκόσμιο πολιτικών θεσμίων, επικαλείται, για καταψήφιση του προϋπολογισμού, όχι τις διαφωνίες του με την οικονομική φιλοσοφία της Κυβέρνησης αλλά με την επίκληση λόγων που είναι παντελώς ξένοι με το υπό συζήτηση θέμα.

Εξ’ άλλου αν ηθέλατε να είστε συνεπής σε θέματα αρχών, δεν θα δηλώνατε στις 15/10/20 ότι θα καταψηφίσετε τον προϋπολογισμό και στη συνέχεια μέχρι και την υστάτη να υποστηρίζετε τροπολογίες.

Πέραν όμως της πιο πάνω γενικής επισήμανσης θα ήθελα να επικεντρώσω την προσοχή μου στα όσα στην επιστολή σας προβάλλετε ή και δημοσίως ισχυρίζεσθε.

(α) Κατηγορείτε την Κυβέρνηση για ετσιθελισμό και αλαζονεία γιατί τάχα αυθαίρετα αρνείται την παράδοση των φακέλων πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή.

Αγνοείτε όμως ή θέλετε να παραγνωρίζετε πως το Σύνταγμα ρητώς προνοεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους και της Κυβέρνησης και, ως εκ τούτου, τυχόν παραγνώριση των γνωματεύσεων του δεν θα αποτελούσε παρά επαλήθευση των όσων καταλογίζετε στην Κυβέρνηση για ετσιθελισμό και αλαζονεία.

Γνωρίζετε ή θα έπρεπε να γνωρίζετε πως η άρνηση παράδοσης των φακέλων οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και όχι όπως, αναληθώς, ισχυρίζεστε στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποτρέψει τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κάθαρση.

Και επειδή, για λόγους δικούς σας, τον μόνον που εμπιστεύεσθε είναι τον Γενικό Ελεγκτή, θα σας παραθέσω δικές του θέσεις όπως επί λέξει καταγράφονται σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις.

(α) Στην κοινή δήλωση μετά την συνάντηση του Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Ελεγκτή στις 4/11/20, αναφέρονται τα ακόλουθα.

«Ο Γενικός Ελεγκτής επανέλαβε ότι σέβεται τον Γενικό Εισαγγελέα και τις γνωματεύσεις του και δεδομένου ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται από τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, ο Γενικός Ελεγκτής αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται ότι, εκ των πραγμάτων, παρά την διαφωνία του, στο παρόν στάδιο δεν θα του παραδοθούν άλλοι φάκελοι και δεν τίθεται θέμα προσφυγής στο Δικαστήριο».

Στην έκθεση του, προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, ημερομηνίας 13/11/20, για τον Προϋπολογισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2021 αναφέρει στην πρώτη παράγραφο της σελίδας 3.

«Όττως έχουμε καταγράψει και στην κοινή ανακοίνωση με την Νομική Υπηρεσία στις 4/11/20, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται από τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, εκ των πραγμάτων, παρά στη διαφωνία μας, στο παρόν στάδιο δεν μας παραδίδονται φάκελοι», ενώ στην σελίδα 4, τρίτη παράγραφος:

«Σημειώνω ότι, υπό τα δεδομένα ως έχουν δεν υπάρχει η ευχέρεια προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο για το συγκεκριμένο θέμα, αφού η τελική θέση της Κυβέρνησης είναι πλέον πως έχουμε αρμοδιότητα ελέγχου του προγράμματος πολιτογραφήσεων, άρα δεν προκύπτει θέμα αμφισβήτησης αρμοδιοτήτων και συνεπώς δεν υφίσταται τέτοια διαφορά για παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Όπως καταφαίνεται από τα πιο πάνω, οι γραπτές αναφορές του Γενικού Ελεγκτή, έγιναν ελάχιστες μέρες μετά που εθέσατε ως «όρο» την παράδοση των φακέλων πολιτογραφήσεων προκειμένου να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό του 2021.

Είναι πασιφανές πως η Κυβέρνηση ούτε αρνήθηκε ούτε αρνείται την παράδοση των φακέλων, αυτό που έπραξε και πράττει είναι ο οφειλόμενος σεβασμός στις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής παραδέχεται.

Συνεπώς, η εμμονή σε προφάσεις και ισχυρισμούς είναι, με όλο τον σεβασμό προς την αλήθεια, άκρως αντίθετη με κάθε πολιτικό ήθος αλλά το χείριστο είναι πως με πρόταξη και επίκληση την πάταξη της διαφθοράς, αδιαφορείτε αν θα πλήξετε με τις συμπεριφορές σας το σύνολο των πολιτών που έχουν την άμεση ανάγκη στήριξης του κράτους, κάτω από τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Αγαπητέ κ. Παπαδόπουλε,

Αυτό που με θλίβει ιδιαίτερα είναι η εν γνώσει σας αμφισβήτηση των συνταγματικών εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα ή και των προνοιών της νομοθεσίας που αφορά τον διορισμό και τις εξουσίες των Ερευνητικών Επιτροπών που διορίζει ο εν λόγω αξιωματούχος.

Κάτι που έχει επισημάνει και o Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, κ. Didier Reynders, που στις παρατηρήσεις του για τις ελλείψεις του Επενδυτικού Προγράμματος, επεσήμανε στις αρχές Σεπτεμβρίου πως «θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα πρέπει να υπάρξουν έρευνες σε εθνικό επίπεδο από το δικαστικό σύστημα».

Αυτό έπραξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ζητώντας από το Γενικό Εισαγγελέα να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή με διευρυμένες εξουσίες και η οποία ασκεί οιονεί δικαστική εξουσία-

Εξουσίες που υπερβαίνουν το «πλαίσιο των περιορισμένων αρμοδιοτήτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που καθορίζονται από το Σύνταγμα», όπως ο τέως Γενικός Εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης αναφέρει στην παράγραφο 2 της πρότασης του ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2020.

Κατηγορείτε την Κυβέρνηση πως στοχοποιεί δήθεν το Γενικό Ελεγκτή, όταν από τα όσα o ίδιος γραπτώς αναφέρει σας διαψεύδει.

Αποδίδετε στην Κυβέρνηση αλαζονεία και ετσιθελισμό, παραγνωρίζοντας ότι ο όρος για ψήφιση του προϋπολογισμού δεν αποτελεί παρά ένα ακραίο φαινόμενο πείσματος, κατ’ αντίθεση των πραγματικών γεγονότων, των προνοιών του Συντάγματος και των κείμενων νόμων.

Το πλέον ατταράδεκτο είναι πως με τις εμμονές σας, ο ίδιος στοχοποιείτε και αμφισβητείτε όχι μόνο τις εξουσίες αλλά και την ακεραιότητα και το ήθος του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής.

Εσκεμμένα αγνοείτε ότι η Ερευνητική Επιτροπή υπό την Προεδρία της κ- Δήμητρας Καλογήρου οδήγησε σε αστυνομικές ανακρίσεις αλλά και επισημάνσεις για τις τυχόν ευθύνες νομικών ή φυσικών προσώπων, που ενδεχομένως παράτυπα ή παράνομα εκμεταλλεύθηκαν αδυναμίες στην εφαρμογή του Επενδυτικού Προγράμματος.

Όπως το εξ’ ίσου απαράδεκτο ότι σκόπιμα παραγνωρίζετε πως η σύνθεση της Ερευνητικής Επιτροπής αποτελείται από τον πρώην Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή, την Πρόεδρο της Κεφαλαιαγοράς και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.

Επιτέλους κ. Παπαδόπουλε, εκτός από το Γενικό Ελεγκτή, πρώην μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, όλοι οι άλλοι είναι διεφθαρμένοι ή αναξιόπιστοι;

Δεν αντιλαμβάνεστε και ο ίδιος πως αυτό επηρεάζει την αξιοπιστία, αντικειμενικότητα και ουδετερότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή;

Και επειδή επικαλείστε τη διαφάνεια, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως τόσο η έκθεση της Επιτροπής Καλογήρου όσο και η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής θα δοθούν ύστερα από συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα στη δημοσιότητα, με προσωρινή εξαίρεση, υποθέσεων για τις οποίες προκύπτουν ποινικά αδικήματα και με απόλυτο σεβασμό στις πρόνοιες του νόμου για προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Αγαπητέ κ. Παπαδόπουλε,

Έχω πλειστάκις δημόσια δηλώσει και θέλω, για άλλη μια φορά, να το καταστήσω σαφές, όσο και αν προσπαθείτε, είτε εσείς είτε άλλοι, όσους και αν επιστρατεύσετε για να συνδράμουν στην παραγωγή λάσπης, όχι μόνο δεν θα με πλήξετε αλλά θα αντιληφθείτε, ελπίζω όχι αργά, πως ανάλογες συμπεριφορές τους μόνους που εκθέτουν είναι όσους μετέρχονται ανάλογες μεθόδους.

Για υστάτη φορά επαναλαμβάνω πως είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου, παραιτούμενος του αξιώματος που ο λαός μου έχει εμπιστευθεί, αν διαπιστωθεί πως εμπλέκομαι σε οποιανδήποτε περίπτωση διαφθοράς ή παράνομη πράξη ή έδειξα ανοχή σε οποιανδήποτε ενέργεια που ζήμιωσε ή ζημιώνει τα δημοσιονομικά του κράτους».

-Ad-