Κύπρος: Χαλάρωση μέτρων στις Εκκλησίες με δόση… σύγχυσης

Τρομερή σύγχυση, στην Κύπρο, σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών εν μέσω διαταγμάτων.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, αφορμή στάθηκε η, μακρία από τα φώτα της δημοσιότητας, συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Εκεί έγινε συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών. Μολοναύτα και χωρίς να υπάρξει κάτι επίσημο αυτό που σήμερα καταγράφηκε είναι η σπουδή κάποιων ιεραρχών, που ενημερώθηκαν από την Αρχιεπισκοπή να μιλήσουν για άμεση ισχύ των όσων συζητήθηκαν και να προχωρήσουν ακόμη και σε ενημέρωση του ποιμνίου τους.

Λόγω της καλής επιδημιολογικής εικόνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δέκτης πολλών πιέσεων και παρακλήσεων από εκπροσώπους διαφόρων κλάδων, για άμεσο άνοιγμα.

Ομοίως και από την εκκλησία, που θέλει να αντιμετωπιστεί όπως όλοι οι άλλοι κλειστοί χώροι και να αρθεί το πλαφόν δέκα ατόμων, υιοθετώντας τη λογική των οκτώ τετραγωνικών μέτρων άνα άτομο.

Αυτό είναι που συζητήθηκε αλλά σε καμία περίπτωση υπήρξε τελική απόφαση. Άλλωστε υπάρχει σθεναρή αντίσταση από την επιδημιολογική ομάδα και το Υπουργείο Υγείας, όχι γιατί δεν θέλουν να ικανοποιήσουν την Εκκλησία, αλλά γιατί εμμένουν στο σχέδιο δράσης τους που αποδίδει και δεν θέλουν να βιώσουν εξελίξεις όπως στη Γερμανία όπου η ταχύτητα άρσης των μέτρων τους οδήγησε σε δύσκολα μονοπάτια και τώρα τρέχουν να επιστρέψουν πίσω.

Η ιστοσελίδα Σίγμα επικοινώνησε με τέσσερις Ιεράρχες και Ιερείς με αξιώματα από διαφορετικές μητροπολιτικές περιφέρειες.

Και οι τέσσερις κινούμενοι στην ίδια λογική, υποστήριξαν τα ίδια πράγματα. Ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Προέδρου, ότι ενημερώθηκαν από την Αρχιεπισκοπή και ότι πλέον οι Ιεροί Ναοί θα λειτουργούν υπό νέο καθεστώς με άμεση μάλιστα ισχύ και όχι ισχύ από την 1η Ιουνίου όπως ήταν η απόφαση με βάση τον οδικό χάρτη.

Μάλιστα έδωσαν πολλές λεπτομέρειες και ισχυρίστηκαν ότι μετά τη λεγόμενη συμφωνία δεν χρειάζεται η έκδοση διατάγματος, ούτε θα σταλεί νέα εγκύκλιος.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι:

– Θα επιτρέπεται η παρουσία πιστών, χωρίς πλαφόν αλλά με περιορισμό ανά 8 τ.μ. (κάτι που ευνοεί τους μεγάλους ναούς)

– Θα γίνεται χρήση των στασιδιών, ένα ανά τουλάχιστον τρία, δηλαδή με δύο τουλάχιστον κενά, ενώ οι σειρές των στασιδιών θα είναι εναλλάξ, μία χρησιμοποιούμενη και μία κενή.

– Θα γίνονται αυστηρές συστάσεις στους πιστούς για χρήση μασκών κατά την παρουσία τους στο ναό (εκεί όπου προκύπτει ανάγκη ίσως δίδονται)

– Στις εισόδους και σε περίοπτες θέσεις εντός της εκκλησίας θα συνεχίσουν υπάρχουν αντισηπτικά

– Η Θεία Κοινωνία θα παρέχεται κανονικά με την προϋπόθεση τήρησης απόστασης δύο μέτρων από τους πιστούς που αναμένουν στη σειρά να μεταλάβουν.

– Την τήρηση της τάξης θα αναλάβουν οι εκκλησιαστικοί επίτροποι οι οποίοι περνούν ήδη από σχετική ενημέρωση/ εκπαίδευση.

– Οι εκκλησίες απολυμάνθηκαν ή θα απολυμανθούν για τις επόμενες 14 μέρες.

Παρά ταύτα πηγές πολύ κοντά στον Πρόεδρο ανέφεραν στο Σίγμα ότι παρά την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα, ότι ορίζεται με διάταγμα αλλάζει με νέο διάταγμα και πως ισχύει ότι ίσχυε μέχρι σήμερα, δηλαδή πλαφόν δέκα ατόμων ανεξαρτήτως μεγέθους εκκλησίας με κοινωνικές αποστάσεις.

-Ad-