Κύπρος: Έκλεισαν οι κάλπες στα Κατεχόμενα – Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Έκλεισαν στις 18:00 οι κάλπες στα Κατεχόμενα της και πλέον έχει ξεκινήσει η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων στα συνολικά 738 εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί.

Στις «εκλογές» αντιμέτωποι έχουν τεθεί ο «εκλεκτός» του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ερσίν Τατάρ και ο μέχρι πρότινος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, που επικαλείται τα ανεπίσημα αποτελέσματα που μεταδίδει η τουρκοκυπριακή «Yeni Duzen», ο Ερσίν Τατάρ προηγείται του Μουσταφά Ακιντζί, ενώ έχουν καταμετρηθεί 309 από τις 738 κάλπες. Ο εκλεκτός του Ερντογάν λαμβάνει 50,46% έναντι 49,54% του νυν κατοχικού ηγέτη.

Πηγή: Yeniduzen

Κατά τα λοιπά, το λεγόμενο «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» του κατοχικού καθεστώτος θα αρχίσει να ανακοινώνει αποτελέσματα στις 19:00 και στοχεύει να εξαχθούν τα τελικά γύρω στις 20:00.

Σημειώνεται πως ήδη από το πρωί έχουν καταγραφεί εννέα περιστατικά παραβιάσεων της «εκλογικής διαδικασίας», αφού τρεις ψηφοφόροι έβγαλαν φωτογραφία το ψηφοδέλτιο, ενώ ένας κοινοποίησε φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τα λοιπά, στο 61,03% έφθασε η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και Τούρκων υπηκόων στις παράνομες εκλογές για ανάδειξη νέου κατοχικού ηγέτη. Τατάρ και Ακιντζί, έπεισαν μέχρι τις 17:00, το 61,03% του «εκλογικού σώματος» να προσέλθει στις κάλπες.

Ενδεικτικά, στην κατεχόμενη Λευκωσία προσήλθε το 61,57%, στην Αμμόχωστο το 59,05%, στην Κερύνεια το 56%, στη Μόρφου το 59,9%, στο Τρίκωμο το 62% και στη Λεύκα το 67.59%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερσίν Τατάρ στηρίζεται επίσημα από το Κόμμα των Εποίκων, τον Ερχάν Αρικλί καθώς και από τμήματα του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και του Κόμματους του Λαού (HP).

Στον αντίποδα, ο Μουσταφά Ακιντζί απέκτησε σημαντική δυναμική, χάρη στη στήριξη του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP) κ αι του Τουφάν Ερχιουρμάν.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην αναμέτρηση της πρώτης Κυριακής (11/10) ο Ερσίν Τατάρ έκοψε πρώτος το νήμα με 32,35% έναντι 29,84% που έλαβε ο Μουσταφά Ακιντζί. Τουφάν Ερχιουρμάν (21,68%), Κουντρέτ Οζερσάι (5,74%), Ερχάν Αρικλί (5,36%) και Σερντάρ Ντενκτάς (4,20%) μπορούν να ρυθμίσουν το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, ενώ μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και η αποχή, που έφθασε στο 41,79% την πρώτη Κυριακή.