Κύπρος: Ευάλωτο το Δημόσιο στους χάκερ

Εδώ και τρεις μήνες –μετά τη λειτουργία του υφυπουργείου Καινοτομίας– οι λειτουργοί του και ο υφυπουργός Κυριάκος Κόκκινος βρίσκονται στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων.

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία του υφυπουργείου ο κ. Κόκκινος, έχει μπει σε ένα κυκλώνα μεταρρυθμίσεων, εφόσον πλέον οι ανάγκες είναι διαδικτυακές. Σε δύο άξονες τρέχει το υφυπουργείο τις μεταρρυθμίσεις του, όπως ανέφερε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου ο υφυπουργός. Από τη μια, είναι οι δράσεις για διευκόλυνση της επανεκκίνησης της οικονομίας και των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων με το Δημόσιο και μεταξύ τους, κι από την άλλη, η δρομολόγηση της υλοποίησης μεγάλης εμβέλειας οριζόντιων έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και κάθετων σε τομείς προτεραιότητας όπως Υγεία, Δικαιοσύνη και Παιδεία.

Στο πρώτο επίπεδο, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (3-18 μήνες), όπως ανέφερε ο υφυπουργός, θα πρέπει να γίνει η ψηφιοποίηση 160 ζωτικών κρατικών υπηρεσιών. Όπως σημείωσε θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση/χρήση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων όπως της πλατφόρμας του Εφόρου Εταιρειών και των συστημάτων για τα Τμήματα Φορολογίας, Τελωνείων, Κτηματολογίου κ.α. Σε μακροπρόθεσμο στάδιο (2-5 χρόνια) οι σχεδιασμοί προβλέπουν έργα €250 εκατ.

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε σε τρία έργα: το Πληροφοριακό Σύστημα Νοσοκομείων, το School Management System (SMS) και το Σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

Έμφαση επίσης θα δοθεί και στην κυβερνοασφάλεια. Ο υφυπουργός εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι η Κύπρος είναι ευάλωτη σε κυβερνοεπιθέσεις, γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα θα δημιουργήσει σχετικό τμήμα, με τη στελέχωση να παραμένει ένα δύσκολο ζήτημα ένεκα των διαδικασιών. Πιθανόν να ζητηθεί η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Όπως επεσήμανε, υπάρχουν ανάγκες για την ενίσχυση των δομών Κυβερνοασφάλειας για την προστασία των υποδομών του κράτους, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας ευρύτερα.

Παράλληλα, στην παρουσίαση του ο κ. Κόκκινος περιέλαβε την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο την ψηφιακή διατήρηση, προβολή και προώθηση της πλούσιας ιστορίας της Κύπρου μέσω ψηφιακών εφαρμογών/υπηρεσιών.
Τέλος, αναφέρθηκε στις ψηφιακές λύσεις που έτρεξαν την περίοδο της πανδημίας. Αρχικά, σημείωσε την υποστήριξη λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας π.χ. τηλεργασία, τηλεσυσκέψεις, τηλεκπαίδευση κ.ά.

Επιπρόσθετα, το υφυπουργείο σχεδίασε, ετοίμασε και εφάρμοσε την ηλεκτρονική διεκπεραίωση συναλλαγών: π.χ. σύστημα αιτήσεων/πληρωμών Υπ. Εργασίας. Το υφυπουργείο διευκόλυνε επίσης τη διαδικασία της ιχνηλάτησης (Πλατφόρμα COVID19 – ΚΟΙΟΣ, Εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ – RISE), ενώ ο κ. Κόκκινος υπενθύμισε και την υπηρεσία SMS (8998). Τέλος, ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα CyprusFlightPass για τους ταξιδιώτες.

Πηγή:  philenews.com

-Ad-