Κύπρος: Mε τοπικά lockdowns η β’ φάση χαλαρώσεων

Με τοπικά lockdowns θα αντιμετωπίζονται οι όποιες «εστίες» κορωνοϊού εντοπίζονται στη συνέχεια, ενώ οι επιστήμονες έδωσαν χθες το πράσινο φως στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στη δεύτερη φάση άρσης των περιορισμών.

Σχολεία, τουρισμός, εκκλησίες και πρακτορεία στοιχημάτων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους επιστήμονες, αν και όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα ζητήματα που αφορούν στην επαναλειτουργία των σχολείων, με τους επιστήμονες να ενημερώνουν ότι τα δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ενημέρωσαν τον Πρόεδρο ότι το ποσοστό των παιδιών που ασθένησαν με κορωνοϊό διεθνώς κυμαίνεται μεταξύ 1,7% με 6% και το ποσοστό των παιδιών στην Κύπρο φθάνει το 6% και βρίσκεται άρα εντός των διεθνών ορίων. Επιφυλάξεις εξέφρασαν οι επιστήμονες για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και η θέση τους αυτή έγινε αποδεκτή, αφού τελικά η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στις 21 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία μόνο οι μαθητές των Δημοτικών και των Γυμνασίων. Οι όποιες ανησυχίες ωστόσο καθησυχάστηκαν από την Κυβέρνηση, που αποφάσισε ότι από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν σημεία δειγματοληψίας σε όλες τις πόλεις και οι γονείς θα μπορούν να υποβάλλουν εκεί σε έλεγχο για τον κορωνοϊό τα παιδιά τους πριν αυτά επιστρέψουν στα θρανία τους την Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο του τουρισμού, οι επιστήμονες, όπως αναφέρουν πληροφορίες του “Φ”, παρουσιάστηκαν διστακτικοί στο ενδεχόμενο επίσπευσης του χρόνου επανέναρξης πτήσεων ενώ επέμειναν και στη θέση τους ότι η επιλογή των χωρών για τις οποίες θα “ανοίξουν” τα αεροδρόμια, θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Αρκετή συζήτηση έγινε και σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων, αφού οι ξενοδόχοι φαίνεται να υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες που έχουν λάβει μέχρι σήμερα είναι πολύ αυστηρές και ενδεχομένως να αποτρέπουν την προσπάθεια για προσέλκυση τουριστών.

Στη συζήτηση τέθηκε και το ενδεχόμενο επίσπευσης της άρσης των περιορισμών σε εκκλησίες και πρακτορεία στοιχημάτων, ωστόσο το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να αναμένεται ότι θα συζητηθεί από την Κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου