Κύπρος: Ο Ζελένσκι μίλησε στην Βουλή χωρίς να αναφερθεί στην τουρκική κατοχή – Αντίδραση από Αναστασιάδη

Στην κυπριακή Βουλή μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το απόγευμα της Πέμπτης χωρίς να κάνει καμία απολύτως αναφορά στην κυπριακή κατοχή στο νησί ούτε στην εισβολή του 1974. Το γεγονός προκάλεσε ενόχληση την οποία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Εξερχόμενος από την Ολομέλεια ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σε δημοσιογράφο ότι η ομιλία Ζελένσκι δεν ήταν αυτό που ανέμενε. Απαντώντας σε ερώτηση για την μη αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατοχή ανέφερε:

«Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974.

Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές Δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και να παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά να αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων.

Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς την διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο προς τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».

Απουσίασε το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ δεν παρέστη στη σύνοδο της Βουλής εξαιτίας της παρουσίας του «μαχητή» του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε νωρίτερα στην ελληνική Βουλή .

«Μετά την παρουσία “μαχητή” του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς.

Τι είπε ο Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε βίντεο με τις ρωσικές αγριότητες στην Ουκρανία και σημείωσε: «Να μην τα ζήσει αυτά κανένας άλλος λαός» είπε αμέσως μετά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες ότι διασκεδάζουν με το να σκοτώνουν αμάχους και να βομβαρδίζουν κατοικίες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί για όλα αυτά» είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας και για την δραματική ιστορία ενός 6χρονου παιδιού που βρέθηκε νεκρό. «Θέλουν να διαλύσουν τη χώρα μας και να την σπάσουν σε κομμάτια. Και ότι δεν καταφέρουν να κατακτήσουν οι Ρώσοι θέλουν να το αποδυναμώσουν και να το εξαθλιώσουν» είπε ο Ζελένσκι.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζελένσκι αναρωτήθηκε αρκετές φορές «τι θέλει η Ρωσία, τι επιδιώκει να κάνει» ενώ σημείωσε πως η ρωσική εισβολή έχει ξεκινήσει το 2014 με την Κριμαία.

«Είμαι ευγνώμων προς εσάς για την αντίδρασή σας και τη στάση σας απέναντι στη Ρωσία μετά την εισβολή» είπε ο Ζελένσκι στην κυπριακή βουλή και συμπλήρωσε: «Κάνουμε έκκληση στην κυπριακή δημοκρατία να κλείσει τα λιμάνια για τα ρώσικα πλοία, να μην δίνει προνόμια διπλής υπηκοότητας σε Ρώσους που στηρίζουν την εισβολή».