A logo adorns a wall on a branch of the Israeli NSO Group company, near the southern Israeli town of Sapir, Tuesday, Aug. 24, 2021. Nine activists from Bahrain had their iPhones hacked by advanced spyware made by NSO Group, the world’s most infamous hacker-for-hire firm, Citizen Lab at the University of Toronto, a cybersecurity watchdog reported on Tuesday, Aug. 24, 2021. The watchdog said NSO Group’s Pegasus malware successfully hacked the phones between June 2020 and February 2021. (AP Photo/Sebastian Scheiner)

Κύπρος-παρακολουθήσεις: Το απόγευμα η έναρξη των επαφών της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα ομάδα ευρωβουλευτών, η οποία θα διερευνήσει επιτόπου καταγγελίες περί ανάπτυξης και χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού.

Με την άφιξή της στην Κύπρο, η Ειδική Επιτροπή του ΕΚ, αναμένεται να συναντήσει νομικούς εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφους.

Αύριο το πρωί, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για το Pegasus και αντίστοιχο κατασκοπευτικό λογισμικό («PEGA») θα συναντηθούν με την υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, τον υφυπουργό Ερευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου Κυριάκο Κόκκινο, την Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη, καθώς και εκπροσώπους ΜΚΟ.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές θα μεταβούν στην Ελλάδα (2 – 4 Νοεμβρίου), όπου θα συνομιλήσουν με μέλη της Βουλής των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, καθώς και με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους ΜΚΟ, δημοσιογράφους, στελέχη ανεξάρτητων αρχών και άλλους σχετιζόμενους φορείς.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στη 13:00 (ώρα Ελλάδας) στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, τα μέλη της αποστολής είναι:

Jeroen LENAERS (πρόεδρος της PEGA και επικεφαλής της αντιπροσωπείας / ΕΛΚ, Ολλανδία)

Sophia IN ‘T VELD (εισηγήτρια για την έκθεση της PEGA / Renew, Ολλανδία)

Sylvie GUILLAUME (Σοσιαλιστές, Γαλλία)

Juan Ignacio ZOIDO ÁLVAREZ (ΕΛΚ, Ισπανία)

Ελισσάβετ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ-ΒΡΥΩΝΙΔΗ (ΕΛΚ, Ελλάδα)

Thijs REUTEN (Σοσιαλιστές, Ολλανδία)

Róża THUN UND HOHENSTEIN (Renew, Πολωνία)

Saskia BRICMONT (Πράσινοι, Βέλγιο)

Στέλιος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ (Αριστερά, Ελλάδα)

Laura FERRARA (μη εγγεγραμμένοι ευρωβουλευτές, Ιταλία)

Lídia PEREIRA (ΕΛΚ, Πορτογαλία)

Πηγή: ΕΡΤ