Κύπρος: Πειθαρχική έρευνα εναντίον της Γενικής Λογίστριας ζητά ο Γενικός Ελεγκτής

Τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας εναντίον της Γενικής Λογίστριας, Ρέας Γεωργίου όσο και εναντίον του (τότε) Πρώτου Λογιστή του Γενικού Λογιστηρίου που έδωσε οδηγίες να μην εξαργυρωθεί για λογαριασμό της Δημοκρατίας, η επιταγή ύψους 54 χιλιάδων ευρώ που αφορούσε κατάσχεση εγγυητικής του ιδιοκτήτου του σφαγείου Cypra και συζύγου της κ. Γεωργίου, ζητά με έκθεση του που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Μεταξύ άλλων, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επικαλείται τα συμπεράσματά της λειτουργού που διενήργησε τη διοικητική έρευνα , η οποία αναφέρει ότι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γεγονός της σχέσης της Γενικής Λογίστριας με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Cypra Bioenergy Ltd επηρέασε τον χειρισμό της υπόθεσης και την ένταση του υπηρεσιακού ενδιαφέροντος που επέδειξε ο Πρώτος Λογιστής για να διασφαλίσει την εφαρμογή του Διατάγματος του Δικαστηρίου.

Όπως αναφέρει στην έκθεση του ο κ. Μιχαηλίδης, που εξασφάλισε ο «Π», επιβάλλεται η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας εναντίον τόσο της Γενικής Λογίστριας όσο και του υφιστάμενου της με σκοπό να εξεταστούν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα ερωτήματα που προκύπτουν:

  1. Κατά πόσο η παρέμβαση του Γενικού Λογιστηρίου, προς την αρμόδια Αρχή, σε σχέση με τον χειρισμό του όλου θέματος, συνιστά υπέρβαση εξουσίας. Συναφώς αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό 3 της ΚΔΠ 138/16 (Κανονισμοί σε σχέση με τη διαχείριση της εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων), την ευθύνη για την εύρυθμη και αποτελεσματική διαχείριση κάθε σύμβασης και διαφύλαξης των συμφερόντων της αναθέτουσας αρχής, έχει ο Προϊστάμενος της αναθέτουσας αρχής και ο συντονιστής της σύμβασης. Άρα στην προκειμένη περίπτωση, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
  2. Κατά πόσο προκύπτει παραβίαση του άρθρου 9 του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και περί του Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου (Ν.38(Ι)/2014), που αναφέρει ότι « (1) Σύγκρουση συμφερόντων υπάρχει όταν το επίπεδο της αμερόληπτης και αντικειμενικής άσκησης των καθηκόντων του υπαλλήλου επηρεάζεται από οικογενειακούς, συναισθηματικούς, πολιτικούς, οικονομικούς ή εθνικούς λόγους. (2) Όσοι υπάλληλοι εμπλέκονται στην υλοποίηση του Προϋπολογισμού, στη διοίκηση καθώς και στη διεξαγωγή του λογιστικού ή άλλου ελέγχου, έχουν υποχρέωση να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία δύναται να θέσει σε σύγκρουση τα προσωπικά τους συμφέροντα με αυτά του οικονομικού φορέα και των ειδικών ταμείων…»
  3. Τους λόγους για τους οποίους το Διάταγμα του Δικαστηρίου απεστάλη στη Γενική Λογίστρια, αφού η εφαρμογή του αφορούσε αρμοδιότητα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και αν αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική.
  4. Το πώς και με ποια εξουσιοδότηση διενεργήθηκε η απόσυρση της επιταγής από την τράπεζα, η οποία, σύμφωνα με την σχετική απόδειξη, είχε κατατεθεί στον Γενικό Κυβερνητικό Λογαριασμό.
  5. Γιατί προκύπτουν διαφορές στις αναφορές του Πρώτου Λογιστή και της Προϊσταμένης του Λογιστηρίου του ΥΓΑΑΠ και αν υπάρχουν μαρτυρίες που να επιβεβαιώνουν τι τελικά ίσχυσε, αφού αυτό θα καταδεικνύει ότι ένας εκ των δύο κατέθεσε στην ερευνώσα λειτουργό ψευδώς.
  6. ‘Όπως επιβεβαιώθηκε και από την απόφαση του Δικαστηρίου, η θέση του Αν. Δντη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ότι δηλαδή η κατάπτωση της εγγυητικής είχε ήδη συντελεστεί και συνεπώς το Διάταγμα του Δικαστηρίου ήταν άνευ αντικειμένου, ήταν ορθή. «Όπως διαφαίνεται, εάν δεν γινόταν παρέμβαση του Γενικού Λογιστηρίου προς την αρμόδια Αρχή, αυτή προφανώς δεν θα προέβαινε στην απόσυρση της επιταγής. Υπό το φως αυτό, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο οι ενέργειες του Γενικού Λογιστηρίου έγιναν καλή τη πίστη, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» επισημαίνει στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής.

Πηγή: politis.com

-Ad-