Κύπρος: Πήγαιναν βόλτα στο σπίτι με τα περιπολικά τους

Έλεγχο στο σύστημα εντοπισμού θέσης και πλοήγησης των οχημάτων της Αστυνομίας διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία, ούτως ώστε να εξεταστεί η χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από την εξέταση των καταχωρίσεων του συστήματος σε τυχαίο δείγμα δέκα οχημάτων, προέκυψαν, σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής, σε διάστημα 109 ημερών, συνολικά 212 περιστατικά στάθμευσης σε διευθύνσεις που συμπίπτουν με εκείνες όπου διαμένουν μέλη της Δύναμης.

Ειδικότερα, σε μία περίπτωση, για ένα υπηρεσιακό όχημα καταγράφηκαν συνολικά 80 περιστατικά παράβασης των διατάξεων της σχετικής, με τη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων, νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα, σε 15 συνολικά περιπτώσεις, ο χρόνος στάθμευσης των υπηρεσιακών οχημάτων σε διευθύνσεις που συμπίπτουν με εκείνες όπου διαμένουν συγκεκριμένα μέλη της Δύναμης, υπερέβαινε τη μία ώρα.

Παράλληλα, εντοπίστηκε υπηρεσιακό όχημα που παρέμεινε σταθμευμένο σε διεύθυνση, που συμπίπτει με τη διεύθυνση διαμονής συγκεκριμένου Αστυφύλακα, για συνεχή χρόνο 5 ωρών και 46 λεπτών, σύμφωνα με το philenews.

Σε μία περίπτωση που καταγράφει η Ελεγκτική Υπηρεσία, συγκεκριμένο μέλος της Δύναμης είχε επανειλημμένα μεταβεί με υπηρεσιακό όχημα στην οικία του (18 φορές εντός της περιόδου 1.9.2018 – 22.10.2018).

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πρόσφατη μαρτυρία προσωπικού της Υπηρεσίας μας, δύο ένστολα μέλη της Δύναμης, αφού στάθμευσαν το υπηρεσιακό τους όχημα, σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης, παρακάθησαν στις 22.9.2019, ημέρα Κυριακή, εν ώρα καθήκοντος, σε πολυσύχναστη καφετέρια επί τουριστικής λεωφόρου στον Πρωταρά, στην οποία και παρέμειναν για πέραν της μίας ώρας (περίπου 10:10 – 11:15).

Από έλεγχο που διενεργήσαμε στην αντίστοιχη αναλυτική αναφορά κινήσεων του οχήματος, διαπιστώθηκε ότι δεν καταχωρίστηκε ο σκοπός υλοποίησης της κίνησης αυτής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την καταχώριση στο Βιβλίο Κίνησης του οχήματος, αυτό αναχώρησε από τη βάση του στη Λάρνακα στις 8.30 π.μ. και, αφού μετέβηκε στο Παραλίμνι, επέστρεψε στις 13:00.

«Εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το εν λόγω όχημα βρισκόταν σταθμευμένο στην καφετέρια μεταξύ 10:10 – 11:15, καθώς και ο χρόνος που απαιτείται για μετάβαση από τη βάση του (Αερολιμένας Λάρνακας), στον Πρωταρά, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για την αναγκαιότητα και τον σκοπό διενέργειας της συγκεκριμένης κίνησης», αναφέρει η έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί για την εφαρμογή του συστήματος αγοράστηκαν, βάσει της σύμβασης ΔΟ28/2013, 420 συσκευές εντοπισμού θέσης οχημάτων (tracking devices), εκ των οποίων 320 έχουν διατεθεί στην Αστυνομία και 100 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, 60 φορητά συστήματα εντοπισμού οχημάτων/προσώπων και 50 συσκευές πλοήγησης. Το συνολικό ποσό της σύμβασης ανήλθε σε €405.945 και περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση, δοκιμαστική λειτουργία, εκπαίδευση και συντήρηση.