Κύπρος: Στο έλεος των πυρκαγιών

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε η επαρχία Αμμοχώστου χθες όπου ξέσπασαν πυρκαγιές σε Λιοπέτρι, Ξυλοφάγου και Δασάκι της Άχνας.

Το πρώτο πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10:30 στον δρόμο Λιοπετρίου – Αυγόρου, με την πυροσβεστική υπηρεσία να ανταποκρίνεται άμεσα με τρία πυροσβεστικά οχήματα, ένα από το Παραλίμνι και τρία από την Ξυλοφάγου. Η πυρκαγιά, η οποία κατέκαυσε τρία εκτάρια βλάστησης, κρίθηκε έως αρκετά σοβαρή, καθώς απείλησε κατοικίες και κατοίκους.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 14:00 στη δασώδη περιοχή στο εξωκκλήσι της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην κοινότητα Ξυλοφάγου. Η πυρκαγιά έκαψε βλάστηση από ακακίες και πεύκα, ενώ επιχείρησαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δύο του Τμήματος Δασών και ένα της Πολιτικής Άμυνας. Την πιο εφιαλτική ίσως μέρα εδώ και πολλά χρόνια έζησαν χθες το απόγευμα οι πρόσφυγες κάτοικοι του Δάσους Άχνας, εξαιτίας κακόβουλης, όπως καταγγέλλουν, πυρκαγιάς που τοποθέτησε ο στρατός του Αττίλα στην κατεχόμενη Άχνα. Η πυρκαγιά, που έγινε αντιληπτή γύρω στις 2 το απόγευμα, ξέσπασε από σημείο κοντά στην εκκλησία Αγίας Μαρίνας όπου υπάρχει τουρκικό φυλάκιο και λόγω των πολύ δυνατών ανέμων, λίγη ώρα μετά πέρασε μέσω της νεκρής ζώνης στις ελεύθερες περιοχές. Πανικόβλητοι ξένοι εργάτες αλλά και Ε/κ που βρίσκονταν κοντά στη νεκρή ζώνη άρχισαν να καλούν σε βοήθεια από το χωριό, αλλά και τις δυνάμεις πυρόσβεσης των Βάσεων και της Δημοκρατίας. Με γεωργικούς ελκυστήρες, εκσκαφείς, αλλά κι με πτυοσκάπανα και φτυάρια δεκάδες πρόσφυγες από το Δασάκι έσπευσαν στην περιοχή, όπου οι φλόγες έζωναν ήδη μάντρες, υποστατικά και εξοχικά, ενώ μπάλες σανού και σπαρτά φλέγονταν. Και ενώ τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα των Βάσεων έφταναν στην περιοχή, Βούλγαροι και Ρουμάνοι εργάτες, αλλά και Ε/κ που βρίσκονταν σε υποστατικά στα χωράφια τους, προσπαθούσαν να απομακρυνθούν πανικοβλημένοι μέσα από πυκνούς καπνούς, καθώς η φωτιά λόγω των πολύ δυνατών ανέμων εξαπλωνόταν αστραπιαία.

Αριθμός ζώων, ένας γεωργικός ελκυστήρας, αποθήκες και υποστατικά, σε κάποιες περιπτώσεις κάηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, με τους ιδιοκτήτες τους να επιθεωρούν τα αποκαΐδια με απόγνωση. Ακόμη, χιλιάδες μέτρα λάστιχων μεταφοράς νερού άρδευσης, μπάλες σανού, αθέριστα σπαρτά, πατατόσπορος που ήταν έτοιμος να φυτευτεί, καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Και ενώ μέσα από αντίξοες καιρικές συνθήκες πυροσβέστες και κόσμος έδιναν μάχη με τις φλόγες, νέφος άσπρου καπνού βορειοδυτικά του κατεχόμενου σταδίου του Εθνικού Άχνας, σκόρπισε νέο πανικό καθώς ήταν έκδηλο ότι με βάση τη φορά των ανέμων, η φωτιά αυτή μπορούσε να απειλήσει ακόμα και αυτό το Δασάκι της Άχνας. Αρκετοί γεωργοί έσπευσαν με τα τρακτέρ τους να δημιουργήσουν αντιπυρικές λωρίδες, προκειμένου να προστατέψουν τις περιουσίες τους και σε αυτή την περιοχή. Ωστόσο, η ξαφνική αλλαγή της φοράς των ανέμων, έστρεψε αυτή την εστία φωτιάς προς το γειτονικό Πέργαμος. Γύρω στις 3:40 ελικόπτερο της Δημοκρατίας άρχισε να ρίχνει νερό, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον έλεγχο της πυρκαγιάς. Οχήματα της Πυροσβεστικής επρόκειτο να παραμείνουν και ψες στην περιοχή.

Αχνιώτες πρόσφυγες μιλώντας στα ΜΜΕ κατήγγειλαν τον κατοχικό στρατό ως τον μόνο υπαίτιο για τη χθεσινή καταστροφή, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο τοποθετεί αυτή τη φωτιά στην περιοχή. Απλά φέτος, επέλεξαν τη χθεσινή μέρα λόγω του δυνατού ανέμου. Ο κοινοτάρχης Άχνας έκανε λόγο για πολύ μεγάλες ζημιές που υπέστησαν πολλοί κάτοικοι, ενώ εξέφρασε αγωνία για τις μεγάλες εκτάσεις φυτειών που θα μείνουν χωρίς νερό, εξαιτίας της καταστροφής σημαντικού αριθμού λάστιχων νερού που κάηκαν.

Έκαψαν τη Φανερωμένη να γλυτώσουν από κουνούπια

Για μια φορά ακόμη τα τελευταία χρόνια, έκταση 10 περίπου εκταρίων, 1.100 μέτρα γης, έγιναν παρανάλωμα του πυρός σε περιοχή αριστερά της λεωφόρου Φανερωμένης στη Λάρνακα, παρά την Αλυκή. Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες για τρεις σχεδόν ώρες για να την ελέγξουν και να αποτρέψουν την επέκτασή της σε παρακείμενες κατοικίες.

Κάηκαν κυρίως καλαμιώνες και άγρια βλάστηση καθώς και ακακίες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αντρέα Κεττή, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάστηκαν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ένα του Τμήματος Δασών. Έγιναν επίσης ρίψεις νερού από εκμισθωμένο ελικόπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Κεττής στις δηλώσεις του επισήμανε επίσης ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά παρατηρείται στην πιο πάνω περιοχή την ίδια περίπου χρονική περίοδο κατά τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόλο που ασφαλώς δεν υπάρχουν μάρτυρες για τα αίτια της προχθεσινής πυρκαγιάς, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις στη Λάρνακα η κοινή γνώμη συζητεί έντονα μια πιθανή εκδοχή: ότι πίσω από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά κάθε χρόνο, κρύβονται κάποιοι ανεγκέφαλοι δημότες. Που θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζουν τα κουνούπια, που κατά την άποψή τους εκκολάπτονται στον καλαμιώνα και την άγρια βλάστηση. Αδιαφορώντας όμως για τον κίνδυνο να καούν σπίτια, αλλά και για την ανυπολόγιστη ζημιά που προκαλείται στο μοναδικό αυτό οικοσύστημα της Λάρνακας, τόσο στη χλωρίδα όσο και στην πανίδα. Σημειώνεται ακόμη ότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η καταστροφική πυρκαγιά προκάλεσε την οργή και την καταδίκη της πλειονότητας των δημοτών στην πόλη του Ζήνωνα. Την ώρα της μεγάλης φωτιάς όλη σχεδόν η Λάρνακα καλύφθηκε από πυκνά νέφη καπνού, τα οποία, αξίζει να αναφερθεί έφτασαν μέχρι και σε κάποια από τα Κοκκινοχώρια. Εξάλλου, μπάλες σανού, σιτηρά, λάστιχα νερού και θαμνώδη άγρια βλάστηση κατέκαψε πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις 11 το πρωί σε περιοχή μεταξύ των χωριών Λιοπέτρι και Φρέναρος στα Κοκκινοχώρια. Τρία πυροσβεστικά οχήματα και κάτοικοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και απέτρεψαν τα χειρότερα, θέτοντάς την υπό έλεγχο 40 λεπτά αργότερα. Στην περιοχή έπνεαν χθες δυνατοί άνεμοι.

Πηγή: philenews.com