Κύπρος: Θεία κοινωνία με πλαστικά κουταλάκια; – Τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Στα χεριά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου βρίσκεται το πρωτόκολλο για τη λειτουργεία των εκκλησιών.

Ο Μακαριότητας έχει ήδη μελετήσει το πρωτόκολλο και θα στείλει την απάντηση με τις παρατηρήσεις του στο γραφείο του Υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με το omegalive, ο Μακαριότατος συμφωνεί με τις πλείστες αναφορές που υπάρχουν στο πρωτόκολλο, διαφωνεί ωστόσο με αυτές που αφορούν τον τρόπο λήψης της Θείας Κοινωνίας από τους πιστούς.

Όπως πληροφορούμαστε στο έγγραφο που έφθασε στην Αρχιεπισκοπή υπάρχει πρόνοια όπως η θεία κοινωνία λαμβάνεται από τους πιστούς με πλαστικά κουταλάκια μίας χρήσης, καθώς κάτι τέτοιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον τρόπο που γίνεται το υπέρτατο μυστήριο της θείας Κοινωνίας.

Ενδεικτικές πάντως ήταν και οι δηλώσεις που έκανε στο OMEGA ο Διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου Μιχάλης Σπύρου:

«Δεν διαπραγματευόμαστε το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Είναι μυστήριο μυστηρίων και δεν συζητούμε καμία άλλη μέθοδο λήψης. Υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις που δεν είναι προς συζήτηση. Θα ακολουθηθεί η παράδοση της εκκλησίας μας η οποία είναι η λήψη της Θείας ευχαριστίας από τους πιστούς με την ασημένια λαβίδα.

Όσο αφορά τα αντίδωρα που λαμβάνουν οι πιστοί. Ο μακαριότητας θα στείλει οδηγίες όπως η διαδικασία αλλάξει. Θα πλένει τα χεριά ο νεωκόρος και αφού τηρήσει όλα τα μέτρα ασφάλειας θα τοποθετεί το αντίδωρο σε διαφανές σακουλάκι και αφού τύχουν της ευλογίας θα τα παραλαμβάνουν από μόνοι τους οι πιστοί προς την έξοδο της εκκλησίας τηρώντας τις αποστάσεις.