Κυριάκος Μητσοτάκης: 30 νομοσχέδια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Συγχαρητήρια έδωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου καθώς όπως δήλωσε τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ψηφισθεί 30 νομοσχέδια.

Οι οικονομικές εξελίξεις, ο προϋπολογισμός και το φορολογικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας το οποίο περιλαμβάνει τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F16 και Μιράζ 2000, καθώς και τη συμφωνία για την παροχή «επιπλέον υλικών» για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, την αναβάθμιση και την πιστοποίηση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, βρέθηκαν στο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Επίσης, συζητήθηκαν το εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και ο προγραμματισμός των προσλήψεων του 2020 και έγινε προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, κατά την προεπιλογή προτείνονται οι 10 πρώτοι στην επετηρίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι 6 πρώτοι στην επετηρίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς, όπως τόνισε, «με τον υφιστάμενο προγραμματισμό θα έχουν ψηφισθεί μέχρι το τέλος του έτους περίπου 30 νομοσχέδια».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο σημειώνοντας ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, υποστηριζόμενο από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, τη σταθεροποίηση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα και την αναμενόμενη θετική ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας στο προσεχές Eurogroup. Ο προϋπολογισμός του 2020 έρχεται σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της ευρωζώνης, ενώ στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω: 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020. Όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αυξάνονται σημαντικά. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων να βλέπει σημαντική μείωση της επιβάρυνσης και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Στον προϋπολογισμό του 2020 ενσωματώνονται όλες οι μειώσεις φόρων, η ενίσχυση των επενδυτικών κινήτρων και των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης, προχωρά, σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και τις τράπεζες το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του τόνισε ότι «μέχρι στιγμής καταφέραμε να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα από όσα είχαμε δεσμευθεί». Για τη διαχείριση των καλύτερων από τον στόχο αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού, τόνισε ότι «θα ανακοινώνονται σταδιακά τα καλά νέα, όσο κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να υπενθυμίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι «μέσα στην τετραετία, θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος». Επίσης, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κοινωνία είναι ώριμη για αλλαγές και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της ΔΕΗ για την οποία όπως ανέφερε «δείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε και όντως «σπάσαμε αυγά».

Πηγή: ethnos.gr