Μήνυση για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος εκείνων που θεωρεί υπαίτιους για την καταγγελλόμενη παρακολούθηση των επικοινωνιών του κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος.
Συνοδευόμενος από τον συνήγορό του Γιάννη Ματζουράνη, ο ευρωβουλευτής κατέθεσε μήνυση με την οποία στρέφεται κατά του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος, της Εισαγγελέως Εφετών και ορισμένης στην ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και κατά γυναίκας αξιωματικού της ΕΛΑΣ, πρώην επικεφαλής της διεύθυνση συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών και Β´ υποδιευθύντριας τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος της ΕΥΠ.
Η μήνυση του κ. Κύρτσου αφορά τα αδικήματα της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας, της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών και των όρων και της διαδικασίας άρσης αυτού, της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα συνδρομητών ή χρηστών των ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε βαθμό κακουργήματος, της εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα κατατέθηκε και δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Στη μήνυση γίνεται επίκληση δημοσιευμάτων, «σύμφωνα με τα οποία ανήκει στα πρόσωπα τα οποία βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, καθώς και δημοσίευμα της 16/12/2022 του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού οργανισμού «Euractiv», σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκε από έλεγχο της ΑΔΑΕ στην COSMOTE ότι όντως είχε τεθεί σε παρακολούθηση για «λόγους εθνικής ασφάλειας».
Όπως αναφέρεται στην μήνυση του ευρωβουλευτή «δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος εθνικής ασφάλειας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μου, ενώ απαγορεύεται να διαταχθεί η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ευρωβουλευτή με την επίκληση τέτοιων λόγων».
Σύμφωνα με το δικόγραφο που κατέθεσε ο κ. Κύρτσος «η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η θέση μου υπό καθεστώς παρακολούθησης επιδρά αμέσως και ευθέως στην δυνατότητα μου να ασκώ ακωλύτως θεμελιώδη δικαιώματα μου, όχι μόνο σε σχέση με το απόρρητο της ανταπόκρισης και των επικοινωνιών καθαυτό, αλλά και ως προς την ελευθερία της σκέψης και της γνώμης μου, στοιχεία της προσωπικότητας μου, αφού το να διατυπώνω τη γνώμη μου στις συνομιλίες μου με άλλους και να διαπραγματεύομαι μαζί τους υπό όρους ιδιωτικότητας, αποτελεί προϋπόθεση του να μπορώ να την διατυπώνω και δημοσίως. Περαιτέρω, η δημιουργία κωλυμάτων αυτού του είδους κατά την άσκηση των καθηκόντων ως ευρωβουλευτή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της άσκησης του λειτουργήματός για το οποίο με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες».
Σε δήλωση του μετά την υποβολή της μήνυσης ο ευρωβουλευτής δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως μήνυσε αυτούς «που έστησαν τους κοριούς σε βάρος μου» και είπε πως θα δώσει συνέχεια για την υπόθεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αντιδρώ ως πολίτης γιατί θεωρώ ότι καταπατώνται τα συνταγματικά και δημοκρατικά δικαιώματά του. Αντιδρώ και ως ευρωβουλευτής γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να συμμετέχω στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να θεωρούμαι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια στην πατρίδα μου. Αυτά είναι απαράδεκτα», ανέφερε ο κ. Κύρτσος.
Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Γιώργου Κύρτσου, Γιάννης Ματζουράνης, επεσήμανε σε δηλώσεις του πως «οι εισαγγελικές Αρχές πρέπει να πράξουν το καθήκον τους χωρίς αδικαιολόγητες ή προσχηματικές βραδυπορίες και να κλείσουν τα αυτιά τους σε εντολές και υποδείξεις και να αντισταθούν σε πιέσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται. Με την ελπίδα να μη λειτουργήσουν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΥΠ και της Cosmote».