Κυβέρνηση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής: «Ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία»

«Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά», τόνισαν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συμφωνία των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

»Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής. Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ταυτόχρονα στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή από παράνομες δραστηριότητες – όρο που έχει θέσει η Ελλάδα σε κάθε σχετική συζήτηση».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αρβανίτης: Κόντρα σε κάθε απόπειρα συγκάλυψης
19 Μαρτίου, 2025
Χαμάς: «Το Ισραήλ έχει αυταπάτες αν πιστεύει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα αλλάξουν τη συμφωνία»
18 Μαρτίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν ο 26χρονος που πυροβόλησε δύο άτομα και ο 40χρονος συνεργός του
18 Μαρτίου, 2025
Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση παρακαλά για παραπομπή του Χ. Τριαντόπουλου χωρίς να λειτουργήσει η προανακριτική
18 Μαρτίου, 2025
Νίκος Πλακιάς για Χρήστο Τριαντόπουλο: «Γιατί δεν έρχεσαι κατευθείαν στο ακροατήριο; Απέναντι μας»
18 Μαρτίου, 2025
Απίστευτο περιστατικό στο Μενίδι: Άρπαξε σκύλο από αυλή σπιτιού μέρα μεσημέρι – «Το είχα σαν παιδί μου»
18 Μαρτίου, 2025
Πόσα χρόνια θα μείνει στη φυλακή η Ρούλα Πισπιρίγκου
18 Μαρτίου, 2025
Δημοσκόπηση Alco: Πρόωρες εκλογές επιθυμούν οι μισοί πολίτες – Εντυπωσιακή άνοδος για την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου
18 Μαρτίου, 2025
Προανακριτική: Τι σημαίνει η κίνηση του Χρήστου Τριαντόπουλου – Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν από εδώ και πέρα
18 Μαρτίου, 2025
Καιρός: Ξεκίνησε η επέλαση του χιονιά – Πού χρειάζονται αλυσίδες
18 Μαρτίου, 2025