Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπάρχει κινητικότητα στον Έβρο

«Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για κινητικότητα στα σύνορα» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο πληροφοριών από τουρκικά μέσα ενημέρωσης που έκαναν λόγο για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε: «Είχαμε και εμείς χτες το βράδυ την πληροφορία για κινητικότητα. Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο». Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος παρατηρείται μια μικρή αυθόρμητη κινητικότητα, όπως κι άλλες φορές στο παρελθόν. Οι δυνάμεις που είναι στα σύνορα είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε ενέργειες για την άμυνα των συνόρων μας, τόνισε. Η πολύ ισχυρή αποτρεπτική λογική και δυνατότητα στη θάλασσα και η πανδημία συντέλεσαν στον μικρότερο αριθμό μεταναστών.

Για ροή μεταναστών σε γκρουπ που είναι διαχειρίσιμη έκανε λόγο ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας το πρωί, λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες για μετακινήσεις μεταναστών με λεωφορεία στην Αδριανούπολη. «Προσπαθούν να περάσουν και με βάρκες το ποτάμι. Συγκεντρώνονται όχι σε βαθμό που να μας προκαλούν ανησυχία. Υπάρχει κινητικότητα, είμαστε σε ετοιμότητα» είπε ο Παναγιώτης Χαρέλας στον ΣΚΑΪ εκτιμώντας ότι «θέλουν να τεστάρουν τα αντανακλαστικά μας».

Για κινητικότητα από την τουρκική πλευρά των ελληνοτουρκικών συνόρων έκανε λόγο και ο αντιδήμαρχος Φερών Δημήτρης Κολγιώνης ο οποίος, ωστόσο, είπε ότι στα σύνορα δεν έχουν φτάσει μεγάλοι αριθμοί μεταναστών.

«Στον νότιο Έβρο η κατάσταση είναι ήρεμη. Υπάρχει ετοιμότητα από τις ελληνικές αρχές, είναι όλοι παρόντες και θα παρέμβουν αν χρεισατεί» συμπλήρωσε ο ίδιος. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αν οι Τούρκοι επιχειρησούν ό,τι έκαναν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας «θα απογοητευτούν και αυτό το τριήμερο».

Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Τετάρτης διακινούνταν πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ για μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το βράδυ της Τετάρτης, το πρακτορείο IHA μετέδωσε ακόμη και εικόνες από μετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν το ποτάμι. Άλλα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για… πούλμαν που ξεκινούν από την Αδριανούπολη.

«Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου», ανέφεραν χαρακτηριστικά τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Ομάδες 4-5 ατόμων συνεχίζουν να δοκιμάζουν την τύχη τους και να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα με ψαροκάικα μέσω του Έβρου, αν και εν μέρει δύσκολο», αναφέρουν ακόμα τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος.

-Ad-