Κυβερνητικές πηγές για Καλίν: «Δεν μας είπε και τίποτα καινούργιο»

Την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δεν έρχονται να προσδώσουν «τίποτα καινούργιο» στη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά εξέφρασαν το βράδυ της Παρασκευής κυβερνητικές πηγές σε επικοινωνία που είχαν με το CNN Greece.

«Πιθανότατα ο κ. Καλίν αναφέρεται ευρύτερα στον “πολιτικό διάλογο”. Πράγματι τα τρία θεσμικά πλαίσια διαλόγου είναι οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο γ.γ. ΥΠΕΞ που έγιναν τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, τα ΜΟΕ που έγιναν το Φεβρουάριο στην Αθήνα και οι διερευνητικές. Τίποτα καινούριο, δηλαδή», σχολίασαν οι κυβερνητικές πηγές στο CNN Greece.

Νωρίτερα, ο κ. Καλίν είχε τονίσει πως η Άγκυρα ζητά από την Αθήνα διερευνητικές επαφές χωρίς προαπαιτούμενα και με σημείο αφετηρίας το σημείο απ’ όπου σταμάτησαν το 2016.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν», δήλωσε ο κ. Καλίν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ που επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό».

Όπως υποστήριξε ο κ. Καλίν, οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2002, για να συζητηθούν ειδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016. Πρόσθεσε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε.

«Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα», ανέφερε.

«Επομένως θα υπάρξουν τρία σκέλη διαπραγματεύσεων. Περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ελπίζουμε και προγραμματίζουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα συζητούνται θέματα οικονομίας έως τουρισμού, θέματα ασφάλειας συνόρων έως μειονοτήτων.

-Ad-