Κυβερνητικός προβληματισμός για τη συνέχεια στην προανακριτική – Ανάμιξη του Ισραήλ

Σύμφωνα με τη στήλη Παρασκήνιο του circogreco.gr, σε προβληματισμό βρίσκονται σημαίνοντα κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, σχετικά με την εξέλιξη της προανακριτικής στη Βουλή για τη Novartis.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η στήλη «η δυσκολία να προχωρήσει η εμπλοκή της υπόθεσης Μιωνή στο γενικό αντικείμενο της προανακριτικής, δηλαδή την αποδιδόμενη στον κ. Δ. Παπαγγελόπουλο πολιτική σκευωρία σε βάρος πολιτικών προσώπων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, φαίνεται να έχει οδηγήσει το θέμα σε κρίσιμη καμπή σχετικά την τεκμηρίωση του κατηγορητηρίου. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στο κυβερνητικό κόμμα σημειώνεται δυσαρέσκεια κατά του ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, στο οποίο αποδίδονται βεβιασμένες ενέργειες που οδηγούν σε ευρύτερη αναξιοπιστία για τις εργασίες της προανακριτικής.

Η εμπλοκή της υπόθεσης Μιωνή στην προανακριτική, που πως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ήταν ιδέα του πρώην υπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ και μόνου πολιτικού προσώπου σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για το σκάνδαλο της Novartis, τελικά όχι μόνο δεν συνέβαλε στην τεκμηρίωση του κατηγορητηρίου περί σκευωρίας, αλλά δημιούργησε και πρόβλημα στη ΝΔ, με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να συνδέεται με το θέμα της διένεξης Φιλιππάκη-Μιωνή

Το θέμα τέθηκε και στη τελευταία επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου η ισραηλινή πλευρά ζήτησε να ασκήσει η κυβέρνηση την επιρροή της για να αποσυνδεθεί η υπόθεση αυτή και το κράτος του Ισραήλ από το σκάνδαλο της Novartis.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδιάστηκε από τη σημασία που δίνουν στο θέμα αυτό οι ισραηλινοί συνομιλητές του. Δεν έγινε γνωστό τι περισσότερο συζητήθηκε, αλλά ασφαλώς, μεταφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, σε κάθε περίπτωση η προανακριτική και η συνέχεια των εργασιών της θα σταματήσει να εξαρτά το αποδεικτικό σημείο της όλης υπόθεσης από την ιστορία Μιωνή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε τέτοιο σκηνικό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι εξελίξεις στην προανακριτική θα προχωρήσουν από ‘δω και πέρα με πολύ πιο ταχείς ρυθμούς, καθώς από το μέγαρο Μαξίμου διαμηνύθηκε στα στελέχη του κόμματός που ασχολούνται με την προανακριτική να συντομεύσουν, με την εκτίμηση των συνεργατών του πρωθυπουργού ότι το όλο θέμα έχει πλέον πολιτικά ωριμάσει και δεν μπορεί να παραταθεί άλλο, υπό τον φόβο ότι θα γινόταν μπούμερανγκ για τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ».