Λαγκάρντ: Θα περιμένουμε τα στοιχεία του Ιουνίου πριν μειώσουμε τα επιτόκια

Τα στοιχεία πληθωρισμού του Ιουνίου θα περιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να πάρει τις τελικές αποφάσεις της για τα επιτόκια, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη (7.3.2024).

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ για άλλον ένα μήνα κράτησε τα βασικά της επιτόκια σταθερά ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό ιδίως για το 2024, γεγονός που αντανακλά κυρίως τη χαμηλότερη συμβολή των τιμών της ενέργειας.

Ωστόσο, η αξιωματούχος τόνισε πως η ΕΚΤ δεν θα περιμένει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να «πιάσει» τον στόχο του 2% προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις της για μείωση των επιτοκίων.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε πως «είμαστε σίγουροι» για την συνέχεια της πτωτικής του πορείας, «αλλά όχι αρκετά σίγουροι».

«Λίγα περισσότερα θα ξέρουμε τον Απρίλιο αλλά πολλά περισσότερα τον Ιούνιο», υπογράμμισε, ενώ προσέθεσε πως η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει την απόφαση της λαμβάνοντας υπόψη μία ανακοίνωση δεδομένων και μόνον.

Επιπλέον, επεσήμανε το κλίμα συμφωνίας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης καθώς ανέφερε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο γεγονός πως το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε σε μία νέα δήλωση για την ένωση κεφαλαιαγοράς, η οποία όμως θα δημοσιοποιηθεί αργότερα.