Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης σε σχολεία της Λαμίας.
Δεκάδες μηνύσεις έχουν κατατεθεί για την τροφική δηλητηρίαση που υπέστησαν πάνω από 60 μαθητές σε επτά σχολεία της Λαμίας, σύμφωνα με τον Χρήστο Παπαντώνη, μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού σχολείου της πόλης.
«Πήγαμε στην εισαγγελία και κατόπιν στην αστυνομία. Οι μηνύσεις έχουν ξεπεράσει τις 30. Το μεσημέρι ένας γονέας μας έστειλε εάν είμαστε καλά μετά το φαγητό και έτσι καταλάβαμε τι συμβαίνει. Τώρα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα με τα παιδιά. Δεν γίνεται να στέλνουμε υγιή τα παιδιά μας στο σχολείο και να γυρνάνε δηλητηριασμένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαντώνης, μιλώντας στην εκπομπή «Ακόμα δεν Είδες Τίποτα».
«Έκλαιγε και πονούσε πολύ η κοιλιά της»
Στην εκπομπή του Mega, μίλησε και η μητέρα ενός παιδιού, μόλις 3 ετών, που εμφάνισε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.
«Δώσανε τα σχολικά γεύματα, το έφερε στο σπίτι ο γιος μου το μεσημέρι, το ανοίξαμε για να το φάει και εκείνη την ώρα είχε γυρίσει η κόρη μου από τον παιδικό σταθμό. Της άρεσαν τα μακαρόνια με τον κιμά οπότε ο γιος μου δεν έφαγε καθόλου και το έφαγε η τρίχρονη κόρη μου. Έκλαιγε, πονούσε πάρα πολύ η κοιλιά της» περιγράφει η μητέρα.
«Εμείς είμαστε σε μία ομάδα όλοι οι γονείς από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας μέσω viber από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων οπότε ενημερωνόμαστε και βλέπω στην ομάδα έχουν αναρτηθεί πάρα πολλά μηνύματα με τα ίδια συμπτώματα από άλλους γονείς στα παιδιά τους. Τότε κατάλαβα ότι δεν είναι απλά μία τυχαία γαστρεντερίτιδα, είναι δηλητηρίαση. Εγώ κατέθεσα μήνυση. Υπήρχαν πάντα παράπονα για το φαγητό, πάντα μύριζε κάπως παράξενα, ειδικά το ψάρι. Εμείς οι γονείς δεν μπορούμε να είμαστε όλη την ώρα από πάνω να ανοίγουμε και να μυρίζουμε το φαγητό να δούμε εάν είναι καλό. Υποτίθεται ότι έχουν γίνει έλεγχοι. Το φαγητό είναι χυμένο στην τσαντούλα γιατί δεν είναι κλεισμένο αεροστεγώς. Απλά να δοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους γιατί απευθύνονται σε παιδάκια. Μετά από δύο χρόνια, μετά από τρία χρόνια αυτή η εταιρία θα συνεχίσει ξανά να δίνει στα παιδιά μας φαγητό. Με ενοχλεί ακόμα πιο πολύ ότι ενώ είμαστε μία μικρή κοινωνία κάποιοι αμελούν την υγεία των παιδιών μας» επισημαίνει.
«Η εταιρεία δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη»
Στο MEGA μίλησε η Μαρία Ζωγράφου, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων 7ου Δημοτικού Λαμίας, λέγοντας πως η εταιρία δε ζήτησε ποτέ συγγνώμη για ό,τι συνέβη.
«Εμείς πληροφορηθήκαμε χθες(σ.σ Πέμπτη) για τα κρούσματα. Ξεκίνησε με ένα τηλεφώνημα το βράδυ, όπου ενημέρωσα και τον διευθυντή. Ήταν μεμονωμένο περιστατικό μέχρι νωρίς το βράδυ. Εμείς σαν σύλλογος έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα στο viber όπου μιλάμε οι γονείς όπου εκεί άρχισαν τα μηνύματα να πέφτουν το ένα μετά το άλλο, ότι και το δικό μου παιδί έκανε εμετό, διάρροια μετά το φαγητό. Ενημερώθηκα ότι υπήρχαν κρούσματα και σε άλλα τρία σχολεία, τέσσερα με το δικό μας. Σήμερα έχουν γίνει 7 τα σχολεία. Τα κρούσματα είναι περίπου στα 63 αλλά μπορεί να είναι και μεγαλύτερος ο αριθμός γιατί αυτά τα σχολικά γεύματα που περισσεύουν τα παίρνουν δάσκαλοι για να μην πεταχτούν. Γύρω στα τέσσερα παιδάκι και εκπαιδευτικός νομίζω πήγαν στο νοσοκομείο με πόνους».
«Εμείς κάναμε σαν σύλλογος καταγγελία σήμερα(σ.σ Παρασκευή) πήγαμε στην Εισαγγελέα, όπου έδωσε εντολή στην αστυνομία να διενεργήσει έρευνα. Έχουν ξεκινήσει οι μηνυτήριες καταθέσεις κι εμείς ως σύλλογος, αλλά και από γονείς. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε κιόλας ότι μίλησαν με την εν λόγω εταιρία, όπου μάλιστα είπαν ότι είναι ένα τυχαίο γεγ9ονός και ότι λογικά είναι μία γαστρεντερίτιδα που είχαν τα παιδάκια. Αν είναι δυνατόν 63 παιδάκια ταυτόχρονα γαστρεντερίτιδα; Από 7 διαφορετικά σχολεία που κατανάλωσαν το ίδιο γεύμα; Δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός. Ούτε μία συγγνώμη. Μία απλή συγγνώμη. Εμείς σαν σύλλογος έχουμε ακούσει πολλές φορές παράπονα για τα εν λόγω σχολικά γεύματα, έχουμε κάνει τις παρατηρήσεις μας. Αυτό που μας θυμώνει είναι ότι είναι σχολικά γεύματα. Αυτό μας στεναχωρεί. Έχουμε βρει και κλειστές συσκευασίες που δεν καταναλώθηκαν, τις έχουμε παραδώσει ήδη στην Αστυνομία ώστε να σταλούν στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση».