AP Photo/Vahid Salem

Lana: Απελευθερώνεται το ιρανικό δεξαμενόπλοιο από την Εύβοια, σύμφωνα με το Reuters

Ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας (PMO) του Ιράν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Lana το οποίο κατασχέθηκε τον Απρίλιο από την Ελλάδα πλέον δεν είναι δεσμευμένο και το πετρελαϊκό φορτίο του θα επιστραφεί, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ιρανικό πρακτορείο Mehr.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο του Ιράν αναφέρει: «Μετά την ταχεία και έγκυρη δράση του Ιράν, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε τελικά τη σχετική εντολή και πλέον γινόμαστε μάρτυρες της άρσης κατάσχεσης του πλοίου και της επιστροφής του φορτίου στον ιδιοκτήτη του».

Οι ελληνικές Αρχές ακόμα δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την είδηση.

Το πλοίο, κατασχέθηκε από τις ελληνικές Αρχές τον Απρίλιο στα ανοιχτά της Καρύστου, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και με βάση διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής με τη χώρα μας και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazban.

Το περιστατικό οδήγησε σε μια οργισμένη αντίδραση από το Ιράν, με τους «Φρουρούς της Επανάστασης» να προσγειώνονται από αέρος σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο (Delta Poseidon και Prudent Warrior) και να τα κατάσχουν. Η Τεχεράνη είχε ήδη προειδοποιήσει ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς και κατά συνέπεια ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου! Οπερ σημαίνει ότι το φορτίο του πετρελαίου που στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy», θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana».

Μετά και τις επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με εκπροσώπους της ιρανικής πρεσβείας θεωρείται πιθανό η δικαστική απόφαση να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης και άρα στην αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας, μετά το ρεσάλτο των «Φρουρών της Επανάστασης».