Λάρισα: Αποφυλακίζεται ο επιθεωρητής του ΟΣΕ για το δυστύχημα των Τεμπών

Να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο προϊστάμενος επιθεωρητής του ΟΣΕ, που ως τώρα βρισκόταν προφυλακισμένος για την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας. Η απόφαση έχει ισχύ μετά την καταβολή εγγυοδοσίας 20 χιλιάδων ευρώ. Ο επιθεωρητής είχε προφυλακιστεί μετά την απολογία του τον Μάρτιο του 2023, μερικές εβδομάδες μετά την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία και ήταν εκείνος που έβγαζε τις βάρδιες των σταθμαρχών.

Στον εφέτη ανακριτή στη Λάρισα, σήμερα, συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν νέα στοιχεία που συνέλεξαν οι τεχνικοί τους σύμβουλοι και αφορούν “τα υλικά που υπήρχαν και δημιουργήσαν την έκρηξη“, όπως ανέφερε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης που έχασε τη σύζυγό του στο δυστύχημα. Επιπλέον, στα νέα στοιχεία που κατατέθηκαν “περιλαμβάνονται και όλες οι παραλείψεις και παρατυπίες, με βάση τους κώδικες που ισχύουν για τις πρώτες ώρες του πολύνεκρου, αλλά και τη διαχείριση που αφορά τη διαμόρφωση του χώρου τις επόμενες μέρες“.

“Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, έχουν αναλυθεί σε εργαστήρια στο εξωτερικό και δείχνουν την αιτία της φωτιάς” είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος επίσης ανέφερε ότι, οι συγγενείς θα καταθέσουν και νέες μηνύσεις κατά κρατικών λειτουργών για τη διαχείριση του δυστυχήματος τις πρώτες ώρες και τις επόμενες μέρες, δηλαδή δικαστικών λειτουργών που είχαν την προανάκριση, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών, πραγματογνωμόνων και ιατροδικαστών.

Στην Ειδική Συμπληρωματική Τεχνική Έκθεση που κατατέθηκε σήμερα στον εφέτη ανακριτή της Λάρισας αναφέρεται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ότι “η καταστροφή πειστηρίων και η εξαφάνιση μέρους αυτών, δεν θα είχαν συμβεί εάν οι ταγμένοι στην εκτέλεση του καθήκοντος για την περιφρούρηση και διασφάλιση αυτών εκτελούσαν το καθήκον τους όπως έπρεπε”.

Επιπλέον, την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται ο δικηγόρος συγγενών Λουκάς Αποστολίδης να ζητήσει μεταξύ άλλων και την έγγραφη απάντηση στο ερώτημα που έχει ήδη υποβάλει για τον αν ο εισαγγελέας γνώριζε, είχε αίτημα, ή υπέγραψε αίτημα για τις επιχωματώσεις στον τόπο της τραγωδίας.