Λάρισα: «Ασθενείς με κοιλιοκάκη φέρνουν στο νοσοκομείο φαγητό από το σπίτι»

Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν ασθενείς με κοιλιοκάκη ακόμα και σε περιπτώσεις που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία.

Η νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο είναι από μόνη της μια δύσκολη διαδικασία και καθόλου ευχάριστη. Για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων, ωστόσο, αυτή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Μία εξ αυτών είναι οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη, που σχετίζεται με τη γλουτένη, όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Ελευθερία» η εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης Ελπίδα Γαλανοπούλου. Την ιδιαιτερότητα αυτή στη διατροφή αν και την κατανοούν οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στη Λάρισα και όχι μόνο. Κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά αρκετές φορές δεν αρκεί, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο οι νοσηλευόμενοι να φέρνουν ακόμη και… φαγητό από το σπίτι τους.

«Η σίτιση στα νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλο θέμα. Ο πάσχων από κοιλιοκάκη ενημερώνει όταν νοσηλεύεται για κάποιον λόγο στο νοσοκομείο. Μπορεί η κουζίνα να έχει τη διάθεση να ακολουθήσει αυτά που πρέπει, όμως όταν ένα πιάτο περάσει από πολλά χέρια μέχρι να φτάσει στον θάλαμο, τότε ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι τεράστιος» λέει και εξηγεί πως για να δοθεί λύση θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση και πιστοποίηση της κουζίνας του κάθε νοσοκομείου, μια διαδικασία, όπως εξηγεί, που είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα.

«Εδώ είναι που υπάρχει ένα κενό της πολιτείας και των κρατικών νοσοκομείων στη συνέχεια. Η πολιτεία θα έπρεπε να τους παρέχει την εκπαίδευση και την πιο στοποίηση χωρίς να τα επιβαρύνει οικονομικά» σημειώνει και φέρνει ως παράδειγμα άλλες χώρες στο εξωτερικό. «Παράλληλα, για να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα που θα φτάνει στον ασθενή, θα πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εργαστηριακοί έλεγχοι, που κι αυτές οι διαδικασίες στοιχίζουν για να γίνουν σωστά».

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1987, η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο πυροδοτείται από την ανττίδραση του οργανισμού στη γλουτένη. Σήμερα, που έχει ενοχοποιηθεί η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη, μετά από τη διάγνωση με κοιλιοκάκη ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί εφ’ όρου ζωής μια αυστηρά χωρίς γλουτένη δίαιτα, η οποία αποτελεί και τη μοναδική θεραπεία για τη νόσο μέχρι σήμερα.

«Επειδή είναι δύσκολο να καταφέρεις να έχεις σίγουρο αποτέλεσμα στο θέμα της διατροφής στο νοσοκομείο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι πάσχοντες φέρνουν φαγητό από το σπίτι. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, βοηθάμε κι εμείς» καταλήγει.

Μία εκ των εκπροσώπων της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης στη Λάρισα είναι και η κ. Χαρά Μπουχλαριώτη, η οποία εξήγησε πως πριν λίγες ημέρες στο ΓΝΛ έγινε ενημερωτική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου για τα δικαιώματα ασθενών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024
«Κάναμε μήνυση στο νοσοκομείο μήπως σωθούν άλλοι», λέει η δικηγόρος του αστυνομικού που ξέχασαν να του πουν πως έχει καρκίνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φωτιά στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού στη Δράμα
22 Νοεμβρίου, 2024
Ουκρανία: «Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει αρχίσει»
22 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: Έκτακτη ειδοποίηση Κολυδά
22 Νοεμβρίου, 2024
Το 24ωρο της Ειρήνης Μουρτζούκου στα χέρια των αστυνομικών
22 Νοεμβρίου, 2024
Παγκόσμιος συναγερμός μετά την προειδοποίηση της Μόσχας – «Επικίνδυνη κλιμάκωση»
22 Νοεμβρίου, 2024
Φρίκη: Πατέρας βίαζε την κόρη του από 13 ετών, την εξέδιδε και τραβούσε βίντεο ενώ την κακοποιούσαν
22 Νοεμβρίου, 2024