Λάζαρος Καραούλης: Το πράσινο δεν είναι εργολαβία, αλλά ζωή

«Το πράσινο δεν είναι εργολαβία, αλλά ζωή», τόνισε ο Λάζαρος Καραούλης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό DION της Θεσσαλονίκης.

«Για εμάς το πράσινο δεν είναι εργολαβία είναι ζώη, οπότε μέσα από αυτά τα λόγια του νέου μας Δημάρχου Αθηναίων πορευόμαστε», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Α.Α. Εταιρείας Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων Ο.Τ.Α. ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και για τη πλατφόρμα των δενδροφυτεύσεων του Δήμου Αθηναίων ενώ είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα πετύχει τον αρχικό στόχο των 25.000 νέων δέντρων στο τέλος της θητείας της.

«Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα δενδροφυτεύσεων, μια πλατφόρμα όπου τοποθετούμε μέσα από τη διεύθυνση πρασίνου τοποθετούνται δέντρα, αυτά μπαίνουν στο χάρτη και έτσι ο πολίτης ενημερώνεται σε ποια σημεία μπαίνουν μέσα στην Αθήνα τα δέντρα και πόσα είναι αυτά. Είμαστε κοντά στο στόχο να βάλουμε στο εξάμηνο 2.500 δέντα, είμαστε ήδη στα 1.900 και φτάνουμε τα 2000, οπότε μέσα στο έτος θα έχουμε πετύχει το στόχο 5.000 δέντρα στο έτος, 25.000 δέντρα στην τετραετία».

Νέο μοντέλο Διοίκησης 

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η νέα Δημοτική Αρχή έχει εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο Διοίκησης από τις πρώτες 100 ημέρες.

«Έχουμε εφαρμόσει ήδη από τις πρώτες 100 ημέρες της νέας Δημοτικής Αρχής ένα νέο μοντέλο διοίκησης, για εμάς είναι προτεραιότητα το πράσινο και δεν είναι αποτέλεσμα άλλων ενεργειών», ενώ βρίσκει επίσης πολύ εμβληματικό να πρασινίσουν όλες οι γειτονιές της Αθήνας με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα των κατοίκων

«Είναι εμβληματικό για μας να μπορέσουμε να πρασινίσουμε τις γειτονιές της Αθήνας, να δώσουμε οξυγόνο, να βελτιώσουμε την ποιότητα αέρα των κατοίκων της Αθήνας οπότε πάνω σε αυτή τη λογική δουλεύουμε και εργαζόμαστε σκληρά», ενώ δεν τόλμησε να παραλήψει ότι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση τόσο στις δεντροφυτεύσεις όσο και στην ενίσχυση της Διεύθυνσης Πρασίνου «Από τη πρώτη στιγμή δηλαδή, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση να ενισχύσουμε τη Διεύθυνση Πρασίνου δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στις δενδροφυτεύσεις. Κάθε σαββατοκύριακο ο Δήμαρχος ο Χάρης ο Δούκας μαζί με εργαζομένους, μαζί με πολίτες τοποθετούν δέντρα από άκρη σε άκρη στην Αθήνα».

Ύστερα αναφέρθηκε ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων θα περάσει ένας νέος κανονισμός πρασίνου

«Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ ώστε να περάσουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το νέο κανονισμό πρασίνου. Όπου υπάρχουν ειδικές κατευθύνσεις και ειδικές οδηγίες στο τι κάνουμε σε περίπτωση μεταφυτεύσεων, στο πως ακριβώς τοποθετούμε τις δενδροφυτεύσεις, τα πρόστιμα τα οποία αν δεν τηρούνται οι οδηγίες αυτές πρέπει να εισπράττονται. Οπότε έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα ειδικά στην κατηγορία του πρασίνου και στη διεύθυνση πρασίνου στο Δήμο μας».

Ο κ. Καραούλης ανέφερε ότι οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν που θέλουν να φυτευτούν τα δέντρα στη γειτονιά τους:

«Σε δεύτερη φάση έχουμε προβλέψει να μπορεί ο πολίτης να υιοθετήσει το δέντρο το οποίο θέλει να τοποθετήσει σε κοντινό σημείο δίπλα στο σπίτι του», οπότε με αυτό τον τρόπο ο κ. Καραούλης θεωρεί ότι θα καλυφθεί και αυτή η τεράστια ανάγκη με σκοπό ο κάθε πολίτης να μπορεί να υιοθετεί ένα δέντρο με σκοπό να το περιποιείται και να το φροντίζει. Για αυτό ο Δήμος Αθηναίων θα χρησιμοποιήσει στο μέγιστο όλες τις δυνατότητες που τους δίνει η τεχνολογία.

Καινούργιες πλατφόρμες

Μετά ανέφερε ότι δημιουργούνται καθημερινά καινούργιες πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα:

  • Πλατφόρμα για τις παιδικές χαρές.
  • Πλατφόρμα για αιτήσεις των παρόχων για να κάνουν τομές στους δρόμους για τις οπτικές ίνες ενώ ανέφερε ότι η ΔΑΕΜ σταμάτησε τις εκτυπώσεις ενώ πλέον όλη η διαδικασία γίνεται με ψηφιακή διακίνηση εγγράφων και με ψηφιακές υπογραφές προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον καθώς τυπώνουν λιγότερο χαρτί.

Ο κ. Καραούλης θεωρεί ότι αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός της αυτοδιοίκησης:

«Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να είναι η λογική της τοπικής αυτοδιοίκησης γενικότερα, να βελτιώσει τις υπηρεσίες στο πολίτη, να υπάρχει ένα αποτύπωμα θετικό προς στην κοινωνία και θετικό αποτύπωμα προς το περιβάλλον».

Ο κ. Καραούλης θεωρεί ότι οι προτεραιότητες πρέπει να είναι η ανακύκλωση, το περιβάλλον και το πράσινο.

«Θεωρούμε ότι η προτεραιότητα πρέπει να είναι το περιβάλλον, το πράσινο και η ανακύκλωση».

Για αυτό ο Δήμος Αθηναίων έχει μοιράσει εκατοντάδες οικιακούς κάδους στα σπίτια των Δημοτών και κάνουν συνεχείς δράσεις ενώ πρέπει να βελτιωθούν τα νούμερα της ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων. Για να πετύχει όμως αυτό τόνισε ότι πρέπει και οι ίδιοι οι Δημότες να γίνουν συνένοχοι σε όλο αυτό το έργο.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας πάρθηκε απόφαση ότι δε μπορεί να μπει άλλο τσιμέντο μετά από ένα όριο και πάνω τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για όλη την Αθήνα καθώς οι δυνατότητες της είναι συγκεκριμένες. Ύστερα αναφέρθηκε στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και ότι θα δημιουργήσει έναν τεράστιο χώρο πρασίνου ενώ τόνισε ότι θα δημιουργήσει έναν πολύ μεγάλο πνεύμονα στην καρδιά της Αττικής.

Οι εκατό ημέρες της νέας διοίκησης πέρασαν σαν νερό, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραούλης καθώς υπήρξε και η περίοδος της μετάβασης όπου ολόκληρη η Δημοτική Ομάδα δούλευε σκληρά από το πρωί μέχρι το βράδυ για να ενημερωθεί πάρα πολύ γρήγορα για όλα τα τρέχοντα ζητήματα του Δήμου Αθηναίων.

Τέλος, ο κ. Καραούλης είπε ότι η νέα Δημοτική Αρχή έχει πολύ όρεξη και μια νέα νοοτροπία για να αλλάξουν όλες τις παθογένειες του ευρύ Δημοσίου Τομέα και να βγουν όλοι μπροστά.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Καραούλη: