LEFT: Να αναβληθεί η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ

Μετά την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (The Left), με αντιπρόεδρο τον Έλληνα ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, ζητά την αναβολή της εκλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως Προέδρου της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε παράνομη την απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων για τον κορονοϊό, κάτι που -όπως τονίζει το Left- επηρεάζει σημαντικά την επανεκλογή της προέδρου της Επιτροπής, Φον ντερ Λάιεν.

Οι ευρωβουλευτές του Left ζητούν από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, να προσφύγει στις νομικές υπηρεσίες της Ευρωβουλής προκειμένου να λάβει τη γνωμοδότησή τους κατά πόσον η ψηφοφορία θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι να δημοσιοποιηθούν αναλυτικά τα σχετικά έγγραφα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, οι Συμπρόεδροι του Left, Manon Aubry (La France Insoumise, Γαλλία) και Martin Schirdewan (DIE LINKE, Γερμανία) δήλωσαν:

«Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ αποδεικνύει περαιτέρω ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στερείται ηθικής κατεύθυνσης όσον αφορά στη διαφάνεια και στην ακεραιότητα. Η αδιαφάνεια και οι συγκρούσεις συμφερόντων είναι ζητήματα που προκύπτουν επανειλημμένα στην πολιτική της διαδρομή. Έχει ιστορικό σκανδάλων. Θα έπρεπε να είναι προφανές στην κυρία φον ντερ Λάιεν ότι οφείλει να αποσύρει την υποψηφιότητά της. Η απόφαση του Δικαστηρίου συνιστά απόδειξη της απροθυμίας της να σεβαστεί τη διαφάνεια και να ενεργήσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Εάν κάποιος ευρωβουλευτής εξακολουθούσε να έχει οποιεσδήποτε αμφιβολίες: η ψήφος υπέρ της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σημαίνει έγκριση των παρασκηνιακών συμφωνιών και της έλλειψη ακεραιότητας».

Κ. Αρβανίτης: Οι εξελίξεις δικαιώνουν τη θέση μας ενάντια στην υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν

«Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να δικαιώσουν πανηγυρικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς απέναντι στην υποψηφιότητα της κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», τονίζει ο Κώστας Αρβανίτης σε ανακοίνωσή του.

Και συμπληρώνει: «Η σημερινή απόφαση-χαστούκι του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ για την προσφυγή κατά της εκ νέου υποψήφιας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις συμβάσεις αγοράς εμβολίων κατά της νόσου Covid-19, αποτελεί μεταξύ άλλων και μια απόλυτα θεσμική επιβεβαίωση όσων εξ αρχής σταθήκαμε απέναντι στην υποψηφιότητά της».

Προσθέτει δε ότι «μπορεί οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του ΕΚ να αντιμετωπίζουν τον διαμοιρασμό των οφικίων της Επιτροπής ως διαπραγματευτική άσκηση, όμως οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για ασκήσεις διατήρησης μιας κακώς εννοούμενης ισορροπίας μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων».

«Χρειαζόμαστε λογοδοσία και διαφάνεια, παντού, πόσο μάλλον στα υψηλότερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής ηγεσίας», καταλήγει ο αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Διαξιφισμοί κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα Τέμπη με φόντο την παρέμβαση Ρουβίκωνα για Τασούλα
13 Φεβρουαρίου, 2025
ΠΟΕΣΥ: Απεργία των δημοσιογράφων στις 18 Φεβρουαρίου για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
13 Φεβρουαρίου, 2025
Παρέμβαση Τραμπ για Ουκρανία: Καμία αμερικανορωσική συμφωνία χωρίς το Κίεβο, λέει ο Ζελένσκι – Ανησυχία στην Ευρώπη
13 Φεβρουαρίου, 2025
ΓΣΕΕ: Ανακοίνωσε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για τα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου
13 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Μήνυση από τους συγγενείς των θυμάτων κατά του Εφέτη Ανακριτή για παραλείψεις στην διαλεύκανση της υπόθεσης
13 Φεβρουαρίου, 2025
Πιερία: Σοκάρει η απολογία της 34χρονης που δολοφόνησε τον σύντροφό της – «Τον έβαλα σε μια κουβέρτα και τον έθαψα»
13 Φεβρουαρίου, 2025
Μόναχο: Συγκλονιστικές εικόνες από την επίθεση 24χρονου Αφγανού με αυτοκίνητο σε διαδήλωση – Δεκάδες τραυματίες
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ηλεία: Νεκρός 52χρονος άνδρας απο πυροβολισμό στο Ρουπάκι – Αναζητείται ο δράστης
13 Φεβρουαρίου, 2025
ΕΔΕ μετά από καταγγελία γονέων για εγκαύματα σε βρέφος από ορό στο Νοσοκομείο του Βόλου
13 Φεβρουαρίου, 2025
Σε εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν οι δύο 19χρονοι που ξυλοκόπησαν Αιγύπτιο στη Θεσσαλονίκη
13 Φεβρουαρίου, 2025