Λέκκας: «Επίκειται μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη»

Ο Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για το σεισμό που έγινε την Κυριακή (23/2) στα σύνορα ανάμεσα στη Τουρκία και το Ιράν.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA τόνισε πως «ο χθεσινός σεισμός δεν προήλθε από το σεισμό που έγινε πριν από ένα μήνα στο Ελαζίκ, ωστόσο και οι δυο σεισμοί προήλθαν από την προώθηση της αραβικής πλάκας, η οποία διαχωρίζει την Τουρκία σε δυο κομμάτια».

Ο κ. Λέκκας μίλησε για την Κωνσταντινούπολη και τις πιθανότητες ενός νέου δυνατού σεισμού υποστηρίζοντας πως «υπάρχει γενικότερη σεισμική διέγερση στη νοτιοανατολική Τουρκία που επηρεάζει γεωτεκτονική κομμάτια και ένα από αυτά είναι το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης».

Από το σύνολο του ρήγματος της Ανατολίας, ένα κομμάτι 100 χμ. δεν έχει δώσει σεισμό ακόμα, επομένως πιθανολογείται να σπάσει αυτό το κομμάτι. Όσο αργεί τόσο μεγαλώνει και ο φόβος για το μέγεθός του.

Όσον αφορά τον ελληνικό χώρο, αυτός είναι πολυδιάσπαστος, που σημαίνει ότι δεν είναι εφικτή μια τέτοια αντίστοιχη εκτίμηση επειδή τα ρήγματα είναι μικρότερα.

-Ad-