Λέκκας: Ερημοποποίηση και μόλυνση των υδάτινων πόρων οι μακροχρόνιες σοβαρές επιπτώσεις των κλιματικών φαινομένων στη Θεσσαλία

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Λέκκας αναγνώρισε ότι το πλαίσιο για αυτά είναι σε γενικές γραμμές θετικό και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και απαιτείται περαιτέρω τεκμηρίωση και προβολή στο μέλλον για να διασφαλιστεί ότι θα αποτρέψουν μελλοντικές καταστροφές.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στην περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία λόγω των πρόσφατων καταστροφών, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ.

Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι η κλιματική κρίση αποδεικνύεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο Ιανός και ο Ντάνιελ, τα οποία θεωρούνται σπάνια φαινόμενα χιλιετίας και εκδηλώθηκαν μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Τόνισε ότι οι συνέπειες αυτών των φαινομένων είναι πολύπλοκες και δεν έχουν αποτιμηθεί ή κατανοηθεί πλήρως μέχρι τώρα.

Εξηγώντας περαιτέρω, σημείωσε πως η εξέλιξη της Θεσσαλίας είναι αποτέλεσμα γεωλογικών διεργασιών που έχουν διαρκέσει χιλιάδες χρόνια, και αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι ένα μικρό κομμάτι αυτής της μακροχρόνιας διαδικασίας. Συνεπώς, συχνά βρίσκονται σε θέση να αυτοσχεδιάζουν, καθώς δεν έχουν πλήρη εικόνα των διεργασιών που έχουν λάβει χώρα στην περιοχή.

Ο κ. Λέκκας επίσης ανέφερε την ανάγκη λήψης αποφάσεων σχετικά με τη λίμνη Κάρλα, η οποία επανέρχεται στο φυσικό της μέγεθος των 200.000 στρεμμάτων. Αναρωτήθηκε ποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν, τονίζοντας ότι η φύση ακολουθεί τις δικές της διαδικασίες, τις οποίες οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν.

Συζητώντας τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, υπογράμμισε ότι αυτές θα επηρεάσουν τον αέρα, το έδαφος, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, και ότι η ερημοποίηση και η μόλυνση των υδάτινων πόρων είναι σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εξέφρασε την ανησυχία του για τη μόλυνση των εδαφών από τα υλικά που παρασύρθηκαν και τόνισε την ανάγκη επιστημονικής τεκμηρίωσης για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ο κ. Λέκκας τόνισε επίσης τη σημασία της επιστημονικής προσέγγισης στις αποφάσεις που λαμβάνονται, υπογραμμίζοντας ότι ενώ τα προβλήματα είναι μεγάλα, οι λύσεις πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε πίεση από το χρόνο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Μεσολόγγι: Νεκρός ένας 27χρονος – Σοβαρά τραυματισμένος ένας 26χρονος
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αλεξάνδρα Νίκα: «Αρκεί μία κακή στιγμή για να ανατρέψει τα πάντα» – Το πρώτο μήνυμα μετά την παράσυρση στο Κολωνάκι
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξιχνιάσθηκε διάρρηξη με τη μέθοδο του «Ριφιφί» με λεία άνω των 4.000.000 ευρώ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο καβγάς που προηγήθηκε της δολοφονίας του 59χρονου στην Πιερία – «Τον ρώτησα γιατί χάλασε τα χρήματα της βάφτισης»
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Χρυσός» στο Ντουμπάι ο Γκαβέλας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα στη βάση μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025