Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος – Ώριμο να σπάσει το ρήγμα

Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα, είπε ο κ. Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται, δεδομένου ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό σεισμό, ένα σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα».

«Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» εξήγησε.

Σημειώνεται ότι ακολούθησε ο σεισμός στην Αθήνα, στην Πάρνηθα.

«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι δηλαδή σε ένα κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα πριν 20 λεπτά περίπου, έδωσε το σεισμό των 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει».

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Τον επηράσε το 1999 αλλά είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

«Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι» ανέφερε.

Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα, τόνισε αλλά δεν ξέρουμε πότε. «Όσο αργεί όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος» συμπλήρωσε.

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες» είπε ακόμα.

Κίνδυνος για την Αγιά Σοφιά

«Ένας σεισμός, το ρήγμα νότια της Κωνσταντινούπολης και ένας σεισμός μεγάλος της τάξεως των 7 βαθμών, οπωσδήποτε θα έχει επιπτώσεις σε ένα μεγάλο τμήμα της Κωνσταντινούπολης και βέβαια στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Η Αγιά Σοφιά στα 1.500 χρόνια που έχει διαγράψει την ιστορία της ναός σύμβολο για την Ορθοδοξία, έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου, έχει υποστεί όλα αυτά που έχει υποστεί, συνεπώς έχει αυξημένη τρωτότητα. Δεν μπορούμε να πούμε τι ζημιές θα αναπτυχθούν και σε πόσο εύρος» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Όπως εξήγησε ακόμα έχουν γίνει λεπτομέρειες, μελέτες και έρευνες και υπολογίζεται ότι ένας σεισμός της τάξεως των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη ουσιαστικά θα έχει ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν 100.000 κτίρια.

 

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μπαρτζώκας: «Πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και συγκεντρωμένοι σε κάθε προπόνηση και παιχνίδι»
6 Φεβρουαρίου, 2025
Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού
6 Φεβρουαρίου, 2025
Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη Σαντορίνη
6 Φεβρουαρίου, 2025
Τουρκία: Ποινή φυλάκισης επτά ετών και τεσσάρων μηνών ζητά ο εισαγγελέας για τον Ιμάμογλου
6 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα βρέξει
6 Φεβρουαρίου, 2025
Κίνηση: Καθυστερήσεις στην Λ. Αλίμου – Κατεχάκη
6 Φεβρουαρίου, 2025
Σήμερα η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας
6 Φεβρουαρίου, 2025
Συγκλονισμένος ο 37χρονος που πήρε το δώρο ζωής από τον 3χρονο Άγγελο
6 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ξανά το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας
6 Φεβρουαρίου, 2025
Θανατηφόρο τροχαίο στην Καισαριανή
6 Φεβρουαρίου, 2025