Λεπτές ισορροπίες στην Κρήτη – Ενεργοποιείται το σενάριο για απώθηση τουρκικού στόλου

Τι προβλέπει το σχέδιο αντίδρασης της Ελλάδας σε περίπτωση απόπειρας εισβολής ενός τουρκικού ερευνητικού σκάφους για διεξαγωγή έρευνας στην κόκκινη γραμμή που έχει δημιουργηθεί νότια της Κρήτης ή σε άλλα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Η κυβέρνηση και το ελληνικό Πεντάγωνο, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» έχουν ανοίξει στο τραπέζι το σχέδιο αντίδρασης. Από την περασμένη άνοιξη όταν η Τουρκία άρχισε να κλιμακώνει τις προκλήσεις γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ ανώτατοι επιτελείς είχαν διαμηνύσει στην Αγκυρα ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Στον χάρτη είχε μαρκαριστεί όλη η περιοχή του Καστελλόριζου και το μήνυμα ήταν πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί έρευνα ή γεώτρηση σε ελληνική υφαλοκρηπίδα από τουρκικό σκάφος. Η ελληνική πλευρά είχε ξεκαθαρίσει εν ολίγοις ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Το στάδιο της στρατιωτικής εμπλοκής είναι το τελευταίο αλλά η Αθήνα εδώ και μήνες έχει καταστήσει σαφές πως περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της αν η τουρκική προκλητικότητα φτάσει στα άκρα.

Ποιο είναι αυτό το σχέδιο όμως το οποίο τους τελευταίους μήνες μελετάται και ανάλογα με τις ανάγκες τις συνθήκες και τις κινήσεις της Τουρκίας επεξεργάζεται και ανανεώνεται συνεχώς από τους επιτελείς του Πενταγώνου; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πάντα έτοιμο προς ενεργοποίηση και έχει τρία στάδια κλιμάκωσης. Αν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός ή το Ορουτς Ρέις ή ένα τρίτο σκάφος που προαναγγέλλει ότι θα αγοράσει η Αγκυρα επιχειρήσουν να κινηθούν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης η δυναμική απάντηση της Ελλάδας θα έχει τα ακόλουθα στάδια:

  1. Το πρώτο στάδιο αντίδρασης θα είναι η αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία μέσω της διπλωματικής οδού.
  2. Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί και το τουρκικό σκάφος συνεχίσει την πορεία του με στόχο την έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα δοθεί εντολή για την απώθησή του από δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού.