Λιανεμπόριο – «Βράζουν» σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα: «Εμείς θα ανοίξουμε τη Δευτέρα»

Μουδιασμένοι είναι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, ύστερα από την ξαφνική απόφαση να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε αυτές τις τρεις περιοχές.

Ήδη, οι αντιδράσεις είναι πολλές, ετοιμάζονται κινητοποιήσεις. Εκτάκτως στις περιοχές κυβερνητικά στελέχη.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πήρε… αναστολή.

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων πραγματοποίησε χθες το βράδυ έκτακτη σύσκεψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις επιβαρυμένες περιοχές και εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να μην ανοίξουν τα καταστήματα στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει τα εξής:

“Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορoνοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου”.

Ζορπίδης για λιανεμπόριο: Ας κάνουν οι συνάδερφοι ότι καταλαβαίνουν

Ας κάνουν οι συνάδερφοι ότι καταλαβαίνουν δήλωσε μιλώντας στο Grtimes ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι επαγγελματίες εξέφρασαν την πρόθεση να ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα τα καταστήματα τους, παρά την αντίθετη χθεσινοβραδινή απόφαση.

Εμείς τους προειδοποιήσαμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.

Συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μετά την αιφνιδιαστική απόφαση να μην ανοίξουν τελικά τη Δευτέρα τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως δήλωσε στο GRTIMES ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοσμάς Καλογιάννης, ο Σύλλογος θα συνεδριάσει προκείμενου να εξετάσει τις δυνατότητες αντίδρασης που έχει, ενώ επισημαίνει ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το τι θα ισχύσει για τις αγορές Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.

«Γνωρίζουμε σίγουρα ότι αυτήν την εβδομάδα θα είμαστε κλειστά. Πολλοί συνάδελφοι έκαναν προμήθειες ώστε να είναι έτοιμοι να ανοίξουν. Δυστυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι», τονίζει ο αντιπρόεδρος.

«Παρά τα μέτρα, τα κρούσματα αυξάνονται. Κακώς όμως κρατάνε τα καταστήματα κλειστά αφού τηρούνται όλα τα μέτρα και δεν έχει υπάρχει διασπορά του ιού εντός των καταστημάτων», καταλήγει ο κ. Καλογιάννης.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών & Εμπόρων

Εν τω μεταξύ την απόφαση της κυβέρνησης καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, η οποία με ανακοίνωσή της καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να επιτρέψει τελικά τη λειτουργία των καταστημάτων τη Δευτέρα 5/4, τόσο σε Θεσσαλονίκη, όσο και σε Αχαΐα και Κοζάνη.

Η Ο.Ε.Ε.Θ. χαρακτηρίζει την απόφαση άδικη και τονίζει ότι είναι έτοιμη να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα εμπόρων και επαγγελματιών.

Το κείμενο του δελτίου Τύπου της ΟΕΕΘ:

“Με έκπληξη μάθαμε χθες αργά το βράδυ ότι η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να αναστείλει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση, η οποία δοκιμάζει και άλλο τις αντοχές χιλιάδων επαγγελματιών και εμπόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο δίνουν μάχη επιβίωσης, λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Επιπλέον, μας προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να αναστείλει το άνοιγμα της αγοράς για μία εβδομάδα σε μία πόλη, όπου χθες είχε 350 κρούσματα όταν την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα όπου καταγράφεται το 60% του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας και οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά την προσεχή Δευτέρα!

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για κατάφωρα άδικη απόφαση, καθώς αξιολογεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά μια κατάσταση, την οποία, στην τελική, την πληρώνει η περιφέρεια, δηλαδή η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη και η Αχαΐα.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να πάρει πίσω την απόφαση της και να επιτρέψει την λειτουργία των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των εμπόρων.”

Πάτρα: Αντιδράσεις για το λιανεμπόριο- «Εμείς θα ανοίξουμε τη Δευτέρα»

Αντιδρούν έντονα οι έμποροι της Πάτρας απέναντι στην απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στην Αχαΐα, την Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη.

Όπως αναφέρει thebest.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος, οι καταστηματάρχες σκοπεύουν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο και να ανοίξουν τα καταστήματά τους με τα μέτρα που ισχύουν για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

“Με ποια λογική ανοίγει η Αθήνα η οποία είναι κατακόκκινη επιδημιολογικά, αλλά όχι η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη;” αναρωτήθηκε μιλώντας στο thebest. gr ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Πάει στην Πάτρα ο Πέτσας

Oι έμποροι θα συναντηθούν την Κυριακή στο Επιμελητήριο Αχαΐας με τον υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίο έρχεται στην Πάτρα ακριβώς γι αυτό το λόγο.

Ο υφυπουργός Στέλιος Πέτσας, θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Κ. Πελετίδη στις 09:00 και αμέσως μετά θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εμπόρων, στο Επιμελητήριο. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος, οι καταστηματάρχες θα ανοίξουν τα καταστήματά τους, χωρίς την παρουσία υπαλλήλων, προκειμένου να τους προστατεύσουν στην περίπτωση “ευτράπελων”.

Εκτάκτως αύριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη τρεις υπουργοί

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μεταβαίνουν εκτάκτως αύριο τρεις υπουργοί, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και στην Κοζάνη.

Πρόκειται για τις τρεις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» και σύμφωνα με την εισήγηση των επιδημιολόγων, δεν θα ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, στην Πάτρα θα μεταβεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και ακόμη ένας στην Κοζάνη.