Λινού – Αφρικανική μετάλλαξη: Έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα

Ως «δύσκολη εξίσωση και δύσκολη απόφαση» χαρακτήρισε η Αθηνά Λινού το άνοιγμα των σχολείων, καθώς μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», επεσήμανε πως «ήταν μεγάλο το διάστημα που τα παιδιά ήταν εκτός σχολείου, ενώ παντού στον κόσμο φαίνεται πως αυξάνεται η ενδοοικογενειακή βία και οι ψυχικές διαταραχές».

Η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής τόνισε πως «εκείνο που πρέπει να βελτιωθεί είναι οι συνθήκες στα σχολεία» και εξήγησε ότι αναφέρεται σε ψυχολογική στήριξη, αλλά και περισσότερο χώρο για αποσυμφόρηση, από τους Δήμους ή ακόμα και από τους γονείς να γίνει προσπάθεια για λιγότερο συγχρωτισμό. Εν κατακλείδι, δήλωσε «επιφυλακτική» για το άνοιγμα των σχολείων.

«Το ότι δεν ξέρουμε πώς μπήκε στη χώρα ο μεταλλαγμένος αφρικανικός ιός, σημαίνει ότι έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα», εκτίμησε η Α.Λινού, επισημαίνοντας πως «πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ποια μετάλλαξη του ιού υπάρχει και παράλληλα τεστ στους εκπαιδευτικούς». Αυτά είναι, σύμφωνα με την καθηγήτρια, που πρέπει να «επισπευστούν ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία».

Όσο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, είπε πως τα εμβόλια της Pfizer και της Μoderna, σύμφωνα με τις περιορισμένες πληροφορίες που υπάρχουν, είναι 50% αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις. «Όμως επειδή υπάρχουν εμβόλια, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε περισσότερα εμβόλια», τόνισε.

Σχετικά με το γεγονός ότι πρώτη η Γερμανία κι έπειτα η Ιταλία δεν χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 65 και 55 ετών αντίστοιχα, η κ.Λινού εξήγησε πως αυτό έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητά του κι όχι με τις τυχόν παρενέργειες. «Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που σχεδιάστηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και υπολόγισαν ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες», ανέφερε σχετικά.

Τέλος απαντώντας στο γιατί αντί για φάρμακα χορηγείται εμβόλιο για την αποτροπή των χειρότερων, διευκρίνισε ότι, φάρμακα όπως τα μονοκλωνικά και η κολχικίνη δεν έχουν ακόμα δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και γι’αυτό δεν είναι δυνατόν να χορηγηθούν ευρέως. «Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η επιστημονική έρευνα», επεσήμανε σχετικά.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΑΑΔΕ – Επιχείρηση «Πυρετός το Σαββατόβραδο»: Στο μικροσκόπιο ο τζίρος 29 νυχτερινών κέντρων διασκέδασης
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τουρισμός για Όλους 2025: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις με αυξημένα ποσά ενίσχυσης – Αναλυτικά τα βήματα
24 Φεβρουαρίου, 2025
Η Novibet επιλέγει τη Rakuten Viber για μια καθηλωτική αθλητική εμπειρία στην Ελλάδα
24 Φεβρουαρίου, 2025
Φον ντερ Λάιεν από τη Σύνοδο στο Κίεβο: Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 3,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ – Τι είπε για τον Πούτιν
24 Φεβρουαρίου, 2025
Ζάκυνθος: Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές για τη δολοφονία της συμβολαιογράφου – Οι γρίφοι και το ύποπτο αυτοκίνητο
24 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού
24 Φεβρουαρίου, 2025
Μπαλάσκας για Βασίλη Καλογήρου: «Δεν επέδειξε προβληματικό χαρακτήρα και δεν προκύπτει από καμία κατάθεση που δόθηκε»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Στη φυλακή 68χρονος προπονητής τάε κβον ντο που βίαζε 12χρονη αθλήτριά του
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τροχαίο στο Αιγάλεω: Στο νοσοκομείο και σε σοβαρή κατάσταση ένας νεαρός μετά από ανατροπή κλεμμένης μοτοσικλέτας
24 Φεβρουαρίου, 2025
Άλιμος: Αγοράκι 3 ετών βρέθηκε να τρέχει ξυπόλητο μέσα στο κρύο
24 Φεβρουαρίου, 2025