Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε πως τα τεστ αντισωμάτων στα οποία καταφεύγουν πολλοί συμπολίτες μας για να διαπιστώσουν αν έχουν αντισώματα για τον κορονοϊό, δεν προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα, καθώς έχουν σχεδιαστεί για ερευνητικούς λόγους κι όχι για να διαπιστώνουν το ποσοστό ανοσίας στον οργανισμό.»
Άλλωστε η τρίτη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη», τόνισε η κυρία Λινού.
Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ του εμβολίου της γρίπης και του εμβολίου για τον κορονοϊό, είπε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο και το ζητούμενο είναι να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς η συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Αν όμως κάποιος φοβάται ότι μπορεί είτε το ένα είτε το άλλο εμβόλιο να του δημιουργήσει κάποιες παρενέργειες τότε μπορεί να αφήσει να περάσει μια εβδομάδα ανάμεσα στα 2 εμβόλια.
Σχολιάζοντας την έκρηξη των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, επεσήμανε ότι μεταξύ άλλων δυο παράγοντες που ευθύνονται είναι ο μεγάλος αριθμός των παιδιών που παραμένουν ανεμβολίαστα και υπολογίζονται περίπου στο 1,5 εκατομμύρια, αλλά και οι εμβολιασμένοι οι οποίοι δεν τηρούν τα μέτρα.
Η κυρία Λινού, απαντώντας στο ερώτημα αν μετά την αναμνηστική δόση θα χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτη δόση ή και πέμπτη κλπ. είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μετρήσιμα δεδομένα, αλλά η εμπειρία από άλλα εμβόλια έχει αποδείξει ότι μετά την τρίτη δόση η ανοσία βρίσκεται και σε υψηλά επίπεδα, αλλά διαρκεί και για πολύ καιρό.
Βασιλακόπουλος: Tρίτη δόση στο 4μηνο γιατί αυξάνει ο κίνδυνος και για τους εμβολιασμένους
«Προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Τόνισε δε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση όπως ζητούν και επιχειρηματίες του χώρου.
Όπως πρότεινε, στους εμβολιασμένους πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η 3η δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους 4 μήνες από τη δεύτερη. «Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε» επισήμανε ο καθηγητής.
Στην αρχή, εξήγησε, όταν είχαν βγει τα εμβόλια είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα που κρατούσε πιστεύαμε για αρκετό καιρό. Είχα πει κι εγώ ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο θα είμαστε καλυμμένοι. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους 4 μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δε σε οδηγούν στο θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. «Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους 4 μήνες.
«Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων ώστε όλοι οι Έλληνες να κάνουν αναμνηστική δόση αλλά και για εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα πάψουμε έτσι να βλέπουμε το 10 με 15% των ασθενών στις μονάδες ότι είναι εμβολιασμένοι». «Ήταν 10%, είναι στο 15% και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνει ο κίνδυνος» προειδοποίησε. Διευκρίνισε ότι ήδη εμβολιασμένοι είναι πιο εύκολο να εμβολιαστούν ξανά και με την 3η δόση αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων στις μονάδες θα μειωθεί, αυξάνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ανεμβολίαστων στο εμβόλιο.
«Στα γηροκομεία με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό διπλασιάστηκε ο αριθμός των εμβολιασμένων από το 45% στο 90% και έμεινε ένα 10% που έβλεπε ότι κάνει την επανάστασή του ότι ‘δε θα λυγίσει’ όπως είπε μια κοπέλα».
Όπως σημείωσε δε, «ακούω ενθουσιασμό γιατί αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί. Με 150.000 εμβολιασμούς σε μια εβδομάδα… Με αυτό το ρυθμό εμβολιασμών θα έχουμε πάει σε ποσοστό 55% με 80% μέχρι το Μάρτιο – αν συντηρηθεί (ο ρυθμός)». «Με τέτοιους ρυθμούς εμβολιασμών οι άνθρωποι που θα θρηνήσουμε μέχρι το Μάρτιο θα είναι μερικές χιλιάδες» προειδοποίησε.