Το Ισραήλ πραγματοποίησε μέρος της επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ, κρύβοντας εκρηκτικά μέσα στις μπαταρίες των βομβητών που εισήχθησαν στο Λίβανο, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της λιβανέζικης ασφάλειας, οι οποίοι δήλωσαν ότι η τεχνολογία ήταν τόσο προηγμένη που ήταν σχεδόν μη ανιχνεύσιμη.
Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Λιβάνου μελέτησαν μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων ορισμένων από τους οπλισμένους βομβητές, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για το ποιος κατασκεύασε τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας και πώς έφτασαν στις τσέπες της Χεζμπολάχ.
Οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στις ελεγχόμενες εκρήξεις ήταν απενεργοποιημένοι τη στιγμή της επίθεσης στις 17 Σεπτεμβρίου, πράγμα που σήμαινε ότι δεν έλαβαν το μήνυμα που προκάλεσε την έκρηξη των παραβιασμένων συσκευών.
Μία από τις πηγές ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε στο CNN ότι ο τρόπος με τον οποίο είχε κρυφτεί το εκρηκτικό υλικό μέσα στις μπαταρίες των βομβητών ήταν τόσο εξελιγμένος που δεν μπορούσε να εντοπιστεί, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω το είδος των ελέγχων που είχαν περάσει οι συσκευές πριν εισέλθουν στη χώρα.
Η δεύτερη υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι εξέτασε έναν από τους παγιδευμένους βομβητές και είδε την ελεγχόμενη έκρηξή του. Δήλωσε στο CNN ότι το εκρηκτικό υλικό ήταν «δεμένο» μέσα στην μπαταρία λιθίου του βομβητή και ήταν πρακτικά μη ανιχνεύσιμο. Πρόσθεσε ότι δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο.
Ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός έχει πέντε βασικά συστατικά: Μια πηγή ενέργειας, έναν εκκινητή, έναν πυροκροτητή, μια εκρηκτική γόμωση και μια θήκη για να τοποθετηθούν όλα αυτά. Ο Sean Moorhouse, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και ειδικός σε θέματα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, δήλωσε ότι μόνο ένας πυροκροτητής και μια εκρηκτική γόμωση θα χρειάζονταν για να μετατρέψουν τους βομβητές σε όπλα, οι οποίοι ήδη διαθέτουν τα άλλα τρία συστατικά.
«Έπρεπε να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει αόρατο», δήλωσε ο Moorhouse, προσθέτοντας ότι ένας τρόπος για να γίνει αυτό θα μπορούσε να είναι η τροποποίηση της ίδιας της μπαταρίας – εμφύτευση ενός ηλεκτρονικού πυροκροτητή και ενός μικρού εκρηκτικού φορτίου μέσα στο μεταλλικό της περίβλημα, γεγονός που θα καθιστούσε αδύνατο τον εντοπισμό της με απεικόνιση, για παράδειγμα με ακτίνες Χ.
Άλλοι εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τα πλάνα από τις εκρήξεις δήλωσαν επίσης ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί φαίνεται να ήταν κρυμμένοι στους βομβητές, γεγονός που υποδηλώνει μια εξελιγμένη επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού στην οποία εμπλέκεται κρατικός φορέας. Αυτό συμφωνεί με τις αρχικές εκτιμήσεις των λιβανέζικων αρχών. Η αποστολή του Λιβάνου στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε επιστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη Παρασκευή ότι μια προκαταρκτική έρευνα διαπίστωσε ότι στις συσκευές επικοινωνιών είχαν εμφυτευτεί εκρηκτικά πριν φτάσουν στη χώρα και είχαν αλλοιωθεί «με επαγγελματικό τρόπο» από «ξένες οντότητες».
Οι λιβανέζικες αρχές διαπίστωσαν ότι οι συσκευές πυροδοτήθηκαν με την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε αυτές, σύμφωνα με την επιστολή, την οποία είδε το CNN. Το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για την πραγματοποίηση των επιθέσεων, οι οποίες πυροδότησαν χιλιάδες συσκευές ταυτόχρονα, ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο.
Πολλαπλές φωτογραφίες από τα επακόλουθα των επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας στο Λίβανο δείχνουν υπολείμματα των ανατιναγμένων βομβητών που αντιστοιχούν σε ένα μοντέλο που κατασκευάστηκε από την ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo, καθώς και θραύσματα ασύρματων συσκευών που ταυτοποιήθηκαν ως μάρκας της ιαπωνικής εταιρείας ICOM. Οι αρχές του Λιβάνου δήλωσαν ότι οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις ήταν οι βομβητές Gold Apollo Rugged Pager AR-924 και τα walkie-talkies ICOM IC-V82. Τόσο η Gold Apollo όσο και η ICOM πήραν αποστάσεις από τα όσα ακούστηκαν για τις συσκευές που παραβιάστηκαν.
Η ICOM δήλωσε ότι το μοντέλο IC-V82 έχει καταργηθεί εδώ και μια δεκαετία και δεν μπορούσε να προσδιορίσει αν οι συσκευές που αποτέλεσαν στόχο στο Λίβανο ήταν απομιμήσεις ή αν είχαν αποσταλεί από την εταιρεία της. Οι παραποιημένες εκδόσεις είναι ευρέως διαθέσιμες για αγορά σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Alibaba. Το υπουργείο Επικοινωνιών του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ασύρματοι IC-V82 που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις δεν προμηθεύτηκαν από αναγνωρισμένο αντιπρόσωπο, δεν είχαν επίσημη άδεια και δεν είχαν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Οι διεθνείς ερευνητικές προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στους βομβητές Gold Apollo AR-924 – εντοπίζοντας την αδειοδότηση και την κατασκευή του μοντέλου από την Ταϊβάν σε εταιρείες “φαντάσματα” για να προσπαθήσουν να διαπιστώσουν πώς μπορεί να πραγματοποιήθηκε η ισραηλινή επιχείρηση. Οι New York Times ανέφεραν, επικαλούμενοι τρεις αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, που είχαν ενημερωθεί για την επιχείρηση, ότι το Ισραήλ είχε δημιουργήσει τουλάχιστον τρεις εταιρείες “φαντάσματα” για να συγκαλύψει την ταυτότητα αυτών που κατασκεύαζαν τους βομβητές. Ο πρόεδρος και ιδρυτής της Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν, Hsu Ching-kuang, ανακρίθηκε από τους εισαγγελείς της Ταϊβάν την περασμένη Πέμπτη πριν αφεθεί ελεύθερος.
Πηγή: CNN