Τσίπρας: Ποιο «μαξιλάρι» χρησιμοποιεί η κυβέρνηση; – Αυτό που έλεγαν πως δεν υπήρχε;

«Μετά από 3 μήνες θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα πιο σκοτεινή από εκείνη των σκληρών μνημονίων λόγω κορονοϊού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με το «μαλακό μαξιλάρι» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, είπε: «Για ποιο “μαξιλάρι” λένε, αυτό που πριν τις εκλογές μας έλεγαν ότι είναι αχρείαστο και ότι δεν υπήρχε; Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνουν με μια λογική βλέποντας και κάνοντας. Και αρνείται να συζητήσει για τις αναγκαίες παρεμβάσεις…

Γνωρίζω ότι αυτήν τη στιγμή, η δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία, χάρη σε αυτό το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπήρχε, θα είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέραμε. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει με πλήρη διαφάνεια των δημόσιων οικονομικών. Να στηρίξει τους μισθούς, την εργασία, για να έχουμε τις μικρότερες απώλειες, όταν περάσει η επιδημία. Ειδάλλως, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση το 2020 κοντά στο 10%, μπορεί να είναι από τα πιο θετικά σενάρια».

«Η λογική της εμπροστοβαρούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας, έχει να κάνει με την ανάγκη να μην οδηγηθούμε σε βαθιά ύφεση. Τότε, οι ανάγκες θα είναι διπλάσιες και τριπλάσιες. Απαιτείται πολύ μεγαλύτερη δύναμη για να σπρώξεις ένα αυτοκίνητο που είναι σταματημένο, σε σχέση με ένα που κυλάει.

Φανταστείτε πόση δύναμη χρειάζεται, εάν κυλάει ανάποδα. Οι άξονες των προτάσεών μας ήταν: η ποσότητα, η ποιότητα των μέτρων και το πότε θα εφαρμοστούν. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να δοθούν τώρα, για να υφίσταται η προσφορά και η ζήτηση. Φοβάμαι ότι σε τρεις μήνες θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα δυσκολότερη και πιο σκοτεινή από εκείνη που ζήσαμε στα σκληρά χρόνια των μνημονίων.

Αυτό συνιστά μια μεγάλη εθνική κρίση και περιπέτεια. Δεν έχει το δικαίωμα ο πρωθυπουργός, ούτε και η κυβέρνηση, να σφυράει κλέφτικα. Δεν έχει δικαίωμα να μην δίνει λογαριασμό για το πότε, πώς και πού τα χρησιμοποιεί εκείνα τα χρήματα. Μίλησε τις προάλλες για 14 δισ. Τα είδατε αυτά τα 14 δισ.; Συνολικά 4 δισ. διέθεσαν. Λείπουν άλλα 10. Αυτά τα ερωτήματα δεν θα τα αφήσω να πέσουν κάτω. Θα ζητήσω μετά το Πάσχα να δώσει εξηγήσεις από τη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, πού ξοδεύει και πώς ξοδεύει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μέσω του κεντρικού δελτίου του Kontra κατηγόρησε ότι μονοδιάστατα ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα. Για να ξεκαθαρίσει: «Η μομφή δεν είναι γιατί κανείς σπάει τον “κουμπαρά”, αλλά ποιο είναι το σχέδιο. Αν ο κ. Μητσοτάκης αδρανεί τώρα, για να μας βάλει σε προγράμματα αργότερα, θα βρει αντιμέτωπη με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και ποτέ δεν είπαμε να δαπανηθεί όλο το “μαξιλάρι”. Μιλήσαμε για 14 δισ. ευρώ».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Η εικόνα για την ελληνική οικονομία ήταν δυσάρεστη και πριν από την κρίση του κορονοϊού. Αφήσαμε ανάπτυξη 2,8%, ενώ τα δύο τελευταίο τρίμηνα του 2019 η ανάπτυξη είχε υποχωρήσει. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν δίνει λογαριασμό. Έχει υποχρέωση να το κάνει».

O Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πιθανότητα η Ελλάδα να οδηγηθεί σε εκλογές μετά την επέλαση του κορονοϊού, ενώ σχολίασε και τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

«Τις ώρες της κρίσης δεν βγάζουμε πολιτικά συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις. Είναι απαράδεκτο και λάθος. Και σε όσους το κάνουν, θα γυρίσει μπούμερανγκ. Δεν έχει κανένα νόημα να κάνεις κάποιος συγκρίσεις. Τέτοια κρίση δεν υπήρχε στο παρελθόν. Άρα, δεν θα σχολιάσω το ερώτημα το δημοσκοπικό, πώς θα τα πήγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ήταν κυβέρνηση».

Για την πιθανότητα διενέργειας εκλογών, τόνισε: «Πριν από μία εβδομάδα, σε μια αντίστοιχη ερώτηση που μου έγινε ατά τη διάρκεια συνέντευξης, απάντησα ότι αδιανόητο την ώρα που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει την επόμενη ήμερα, να απαντάει σε ερωτήματα του τύπου “τι ψηφίζετε”, “πού ψηφίζετε” και να οργανώνει εκλογές. Αυτό που εγώ θωρώ αδιανόητο, ο κ. Μητσοτάκης δεν το θεωρεί. Το διάγγελμά του ήταν προεκλογικό, μίλησε ως πολιτευτής. Η στάση του είναι στάση αυταρέσκειας και αλαζονείας, όχι ευθύνης. Εάν όντως έχει ως στόχο τις εκλογές, ή δεν έχει πάρει χαμπάρι αυτό που έρχεται, ή ακριβώς επειδή έχει πάρει χαμπάρι, σχεδιάζει να δραπετεύσει. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για τη χώρα».

Όπως δήλωσε, «οι δυνάμεις της Αριστεράς θα επανέλθουν στο προσκήνιο με όρους επικαιρότητας. Αμφισβητείται η νεοφιλελεύθερη άποψη, ότι όλα μπορεί να τα ρυθμίσει η αγορά. Η κρίση μας θύμισε ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη. Επανέρχονται στην επικαιρότητα οι πανανθρώπινες αξίες που υπερασπίζεται η Αριστερά».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ